Élet-Stílus

Balatoni borok: milyen ételhez mit fogyasszunk?

Kapott egy üveg nedűt, de fogalma sincs, mit főzzön mellé? Ez a cikk akkor önnek készült!

A Balaton 22 borvidékünk közül négynek, a balatonfüred-csopaki, a balatonboglári, valamint a badacsonyi és a Balaton-felvidéki borvidéknek is otthont ad, de a zalai (más néven Balaton-melléki) régió is ide köthető, így akár minden hosszú hétvégén újabb és újabb borokat fedezhetünk fel. E közben, bár az elmúlt években egyre csökken a halállomány a Balatonban, és az ide látogatók harmada még mindig nemzetközi halakat választ az étlapról, a nemesebb halak fogyasztása emelkedő tendenciát mutat és a legnépszerűbb haléttermekben már arra is szép számmal találunk példát, hogyan találnak egymásra a helyi borok és fogások.

A tájékozottság jól jön, de messze nem kell borszakértővé válnunk, ha nyaraláskor a megfelelő bort szeretnénk kiválasztani a vacsorához.

Aperitifnek: nyári sláger borok és habzók

A meleg időjárás egy jól behűtött, könnyű fehérbor felé tereli el gondolatainkat, ráadásul a balatoni borvidékek szőlősgazdái igazán otthonosan mozognak ebben a műfajban. A karakteres-aromás fehérborokból készített fröccs mellett a népszerű rosé is jó választás, ha a gyümölcsös ízvilágot kedveljük. A helyi borászok közül egyre többen fehér és rosé habzóborokkal is bővítették a palettájukat az utóbbi években – ezek szintén biztos befutók, ha szeretnénk a vacsora előtt egy aperitiffel koccintani.

Szeretné tudni, mik a legüdítőbb étel-bor párosítások? Kattintson ide!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik