Élet-Stílus

Remek lesz az idei bortermés

szüret (szüret)
szüret (szüret)

Jó minőségű és jelentős mennyiségű szőlőtermésre számítanak az idén a magyarországi borvidékek többségén.

A Soproni borvidék szőlői a korábbi lemaradást behozták: az Irsai Olivér szürete két héten belül megkezdődhet – mondta Taschner István, hegyközségi elnök. Jelezte: “hihetetlenül jó”, hektáronként száz mázsa feletti termést várnak a legtöbb fajta, így a chardonnay, a pinot noir és a zweigelt esetében. Kivételt ez alól a leghíresebb szőlőfajtájuk, a kékfrankos jelent, amelynél hetven mázsás terméssel kalkulálnak – jegyezte meg.

A pannonhalmi borvidéken mind mennyiségben, mind minőségben jó szüretet várnak a gazdák – közölte Hangyál Balázs hegybíró. Mint mondta, a tavaszi nagy hidegekhez hasonlóan az utóbbi hetek hősége sem hagyott nyomot a termésen, de ha folytatódik a kánikula, adódhatnak problémák.

Remek szüret

A csongrádi borvidéken jól indult az év, de a rendkívüli hőség és az aszály következtében napról-napra romlik a helyzet – mondta Papp Ferenc hegybíró. A mintegy 500 hektáros Csongrád környéki termőterületről várhatóan 15-17 ezer mázsa szőlőt fognak leszüretelni, a minőséggel várhatóan nem lesz gond.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A tavalyinál kevesebb, de jó minőségű szőlőtermésre számít a Szekszárdi borvidék hegyközségi tanácsának elnöke. Az ország legnagyobb szőlőtermő területéhez, a Duna Borrégióhoz tartozó Soltvadkerten ugyancsak jó termést várnak. A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken jelenleg jó minőségre, ugyanakkor közepes mennyiségre számítanak a szőlészek, borászok.

Komárom-Esztergom megyében az összesen 1502 hektár területű szőlőültetvényeken az aszály jelenleg nem okoz problémát. A becslések szerint hektáronként 6500 kilogrammos termésátlag várható. Veszprém megye négy történelmi borvidékén nagyon jó szüretre készülnek a szőlősgazdák.

Pusztított a jégverés

Vaskeresztes térségében jégverés miatt elpusztult a szőlőtermés, a bortermeléssel foglalkozó szőlősgazdáknak az állandó vevők megtartása miatt más borvidékekről kell beszerezniük a szőlőt. Jelenleg a tőkék mentése folyik, és jövőre is csak akkor számíthatnak termésre, ha a metszés után a vesszők még az idén beérnek.

A zalai gazdák közepes, hektáronként 80-90 mázsa szőlőtermésre számítanak idén, de alacsony lesz a szőlő létartalma. Baranyában a 2650 hektáros, 80 százalékban vörös, 20 százalékban fehér fajtákat termő villányi borvidéken a tavalyival megegyező, kiváló minőségre és közepes hozamra készülnek. A 700 hektáros, 70 százalékban fehér, 30 százalékban vörös fajtákat termő pécsi borvidéken sem lesz probléma a minőséggel, a mennyiség hasonló lesz a tavalyihoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik