A csípős vagy puffasztó hatású, liszt- vagy tejtartalmú ételekről számtalan tévhit kering a köztudatban.
A csípős étel önmagában ugyan fekélyt nem okoz, azonban meglévő fekély esetén fogyasztása valóban fokozhatja a panaszokat – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus.
A bab a leginkább puffasztó hatású ételként került a köztudatba, a valóságban azonban korántsem okoz annyi panaszt, mint azt gondolják róla. A kellemetlen mellékhatások megelőzésére a száraz hüvelyeseket (bab, lencse) a főzést megelőzően 8-12 óráig érdemes hideg vízben áztatni, az első főzővizet leönteni, majd fedő nélkül főzni. Ízesítésként hozzáadott kömény, édeskömény a puffadást is segíthet elkerülni.
Tényleg könnyen felismerhető a lisztérzékenység? Kerülni kell a tejet laktózintolerancia esetén? Mindezekről bővebb itt olvashat>>>