A lazacevés jelentősen csökkenti a reumás ízületi gyulladást (rheumatoid arthritis); a hetente egyszeri fogyasztásával már a felére mérséklődik a kialakulásának a kockázata – derült ki egy friss, svéd kutatásból. Az olajos halaknak, mint például a makrélának, a heringnek, a szardíniának és a lazacnak ugyanis különösen jótékony hatása van az egészségre. Hasonló eredményeket érhetünk el, ha hetente négyszer eszünk sovány halat, mint például tőkehalat vagy lepényhalat; ezekben a halakban ugyanis szerényebb mértékben vannak jelen az Omega-3 zsírsavak.
Mindenesetre már azzal is sokat tehetünk az egészségünkért, különösen az ízületeinkért, ha legalább heti egy alkalommal halat „csempészünk” a napi étrendünkbe.
A reumás ízületi gyulladás egyébként nagy fájdalommal, esetenként mozgáskorlátozottsággal járó betegség, amely Magyarországon körülbelül 100 ezer embert érint.