Tudomány

Tányérra kerülhet a szuperlazac

Az Egyesült Államokban már emberi fogyasztásra alkalmasnak ítélték az első genetikailag módosított halfélét.

Az amerikai FDA élelmiszerügyi szervezet jóváhagyta a géntechnológiával módosított mutáns lazacok szaporítását élelmiszerellátás céljából az Egyesült Államokban.

Az úgynevezett genetikailag módosított – GE – AquAdvantage lazacok piacra kerülését már tavaly el szerette volna érni az AquaBounty Technologies nevű massachussets-i cég, miután olyan lazacokat fejlesztett ki, amelyek kétszer gyorsabban növekednek átlagos társaiknál.

A halak genetikai módosítása ellen hiába tiltakoztak környezetvédők, holott a szuperlazacok tenyésztése szakértők szerint komoly hatással lehet a vadon élő lazacállományokra.

A Purdue Egyetem kutatói tanulmányukban azt is kimutatták, amennyiben 60 genetikailag módosított hal jut be egy 60 ezer példányt számláló halpopulációba, negyven generáció után a mutánsok teljesen felváltják a természetes egyedeket.

Az új lazacfaj létrehozásához a tudósok három halfajta – atlanti lazac, csendes-óceáni chinook lazac és a francia tőkehal – genetikai állományát “ötvözték”. Így a példányok három év helyett 16-18 hónap alatt elérik piaci súlyukat, jelentős időt spórolva ezzel a haltenyésztőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik