Gazdaság

Amerikából úszhat tányérunkra a génmódosított lazac

lazac (lazac, )
lazac (lazac, )

Ott már majdnem jóváhagyták, most az EU-ban is fontolgatják.

A tudósok fogtak egy chinook lazacgént, egy másik, angolnaszerű hal egy génjét, összevágták, majd az egészet egy atlanti lazac ikrájába belekombinálták – és megszületett a szuperlazac, amely feleannyi idő alatt kétszer akkorára nő, mint természetes felmenői. Ugyanis ennyivel több növekedési hormont termel.

Érvek és ellenérvek

A környezetvédők és más civilek szerint pont ez a baj vele: attól tartanak, hogy az emberi szervezetben a növekedési hormonok túlzott jelenléte különböző problémákhoz vezethet. Ráadásul, ha bekerülne a természetes vizekbe, akkor egyes számítások szerint 40 lazacgeneráció (körülbelül 80 év) alatt túlszaporodná a vad lazacfajtákat, amelyek kihalnának.

A GMO-pártiak szerint az AquAdvantage néven futó új lazacfajta miatt sokkal több lazachús kerülhetne a piacra, ami olcsóbbá tenné a kedvelt halfajtát a fogyasztóknak is. Ráadásul a Föld népességének őrületes tempójú növekedésére és a klímaváltozásra válaszul előbb vagy utóbb kénytelenek leszünk úgyis valamiféle GMO-megoldást találni – érvelnek.

Meglepő lázongás

Ám a génmódosított állat fogyasztásának gondolata még az amúgy GMO-barát Egyesült Államokban is kicsapta a biztosítékot. December óta több mint 32 ezer ember szólt hozzá a GMO-lazac engedélyezésének kérdésköréhez, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság (FDA) tájékoztatása szerint jellemzően elítélőleg.


A kép illusztráció! (Fotó: AFP / Nicolas Asfouri)

A lazacot 2009-ben adták be engedélyezésre, azóta már sok kört futott a hatóság: 2010-ben egyszer már emberi fogyasztásra biztonságosnak ítélte az FDA. Ám akkor 400 ezer hozzászólás érkezett a nyilvános vitához, s a hatóság túl nagynak ítélte a társadalmi ellenállást. Most azonban újra kóstolgatják a hangulatot: április 26-ig várják a véleményeket.

Szabványos eljárás

Az Egyesült Államokban – szemben az EU-val – nem is kötelező feltüntetni, hogy az élelmiszer GMO-s, ott az a logika, hogy ha már egyszer az FDA emberi fogyasztásra alkalmasnak ítélt valamit, akkor csak a hisztériakeltésre alkalmas a címkézés. A lazac esetében mégis fontolgatják most ezt, főként azért, mert a szuperlazacot az EU-ban és Japánban is használatos GMO-nyomonkövetési és címkézési rendszer nélkül aligha lehet majd exportálni.

Az EU eminens lesz

Akárhogy is, néhány éven belül megjelenhet az európai boltokban a GMO-lazac. Már most kidolgozás alatt van egy uniós szabályrendszer arra, miként lehet majd engedélyeztetni a különböző GMO-állatokat. Igaz, egyelőre a kereskedők sem túl lelkesek: egyebek között a Tesco is úgy nyilatkozott a Friends of the Earth civil szervezet számára, hogy még ha engedélyezik, akor sem fognak GMO-állatokat forgalmazni.

Más állatok

Igaz, egyelőre nincs is túl sokféle belőlük: az AquAdvantage lazacon túl egyedül egy kanadai sertés, az Enviropig volt technológiai értelemben közelében annak, hogy piacra lehessen vinni.

Az Enviropig hatékonyabban tudja feldolgozni a foszfort természetes elődeinél. Ez azért érdekes, mert a foszfor az ipari sertéstelepek környékén olyan mértékben halmozódik fel, hogy az már környezetszennyezés. Ám a kutatást végző egyetem ipari partnere végül is elállt a projekttől, így a foszforfeldolgozó sertés egyelőre a lombikban marad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik