Élet-Stílus

Nem látjuk őket, mégis gondot okoznak

Macska(960x640)(1).jpg (macska)
Macska(960x640)(1).jpg (macska)

Ha valaki allergiás, sokszor már egy allergénekkel teli párna is elég a bajhoz.

Belegondolt már abba, hogy egyetlen szőnyeg, takaró vagy fejpárna parányi élőlények sokaságát rejti? Bizony, még a legtisztább, legtökéletesebben rendben tartott lakás sem steril: mikroszkopikus méretű lakótársak milliárdjaival osztjuk meg az otthonunkat. Nemcsak egysejtűek, baktériumok, egyéb kórokozók találhatók körülöttünk, hanem ízeltlábúak tömkelege is.

Ilyenek például a pókfélékkel közeli rokonságban álló háziporatkák, amelyek mindössze 0,3-0,5 milliméteresek, szabad szemmel gyakorlatilag láthatatlanok. Gondot nem is maga az atka, hanem az annak ürülékében található fehérje okoz, ugyanis ez a leggyakrabban előforduló, súlyos reakciókat kiváltó allergének egyike. Mint a neve is mutatja, leginkább lakáson belül találkozhatunk vele, elsősorban az emberi hámsejtekben gazdag területeken, így például az ágyneműben, szőnyegekben.

Szárnyas és négylábú barátaink

A lakásban tartott házi kedvencek, kutyák, macskák, rágcsálók testnedveiben, nyálában, vizeletében lévő fehérje, a szőréből leváló kis darabok, illetve a lehámlott bőrlemezkék szintén kiválthatnak allergiás reakciót. A szőr és a hám kiszárad és elporlik, így az allergének a házipor részévé válnak, és felkavarodva bekerülhetnek a belélegzett levegőbe is. Nem árt az óvatosság a díszmadarak, sőt a baromfik esetében sem: egyrészt a toll maga is allergizál, másrészt kiváló búvóhelye és tápláléka a poratkáknak. A tollpárnák töltőanyaga és a díszmadarak, papagájok, pintyek tolla is tartalmaz irritáló anyagot.

Gombariadó

A gombafélék spórái is aktív allergének. Ezek a belső terekben télen fordulnak elő nagyobb számban, különösen egyenetlen fűtésű helyiségekben a páralecsapódás miatt, nyirkos fürdőszobákban, pincékben, szobanövények földjében, de a régiségkereskedések régi könyvei, tárgyai is hordozhatják. Vigyázat, nemcsak a látható penészfoltok mellett van jelen: allergizáló hatása akkor is érvényesülhet, ha nincs észrevehető jele. Kültéri gombaspórák is okoznak allergizáló tüneteket. Ezek a talajlakó gombák legnagyobb számban augusztustól novemberig bocsátják ki spóráikat. Aratás idején a gabonaföldek környékén, ősszel erdők, gyümölcsösök területén, az avarban, a lehullott levelek és gyümölcsök felszínén, a lenyírt, nedves fűkupacok belsejében, barlangok közelében fordulnak elő a leggyakrabban.

Ha szeretné tudni, még mire kell odafigyelnünk, kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik