Élet-Stílus

Fogalmunk sincs, mit tegyünk, ha baj van

Elsősegélynyújtás (elsősegélynyújtás, szeged, )
Elsősegélynyújtás (elsősegélynyújtás, szeged, )

Lesújtó eredményt hozott egy lakossági elsősegélyteszt.

Nemrég mi is beszámoltunk annak a fiatal nőnek a történetéről, aki a hőségben rosszul lett egy budapesti villamosmegállóban, de senki sem segített rajta, még a mentőket is neki kellett kihívnia. A pszichológus szerint a segítségnyújtás elmaradása sokszor azzal is magyarázható, hogy a szemtanúk attól félnek, ha rosszul csinálnak valamit, az akció több kárral járna, mint haszonnal. Hasonló eredményre jutott az a kutatás is, amelyet ezer fő megkérdezésével készített az Országos Mentőszolgálat Alapítványa. A szakemberek ezért összeszedték a hőségben előforduló vészhelyzetek kezelésére, illetve azok elkerülésére vonatkozó legfontosabb tudnivalókat:

– Az ájult embert árnyékba kell húzni és lehetőség szerint hűteni, az eszméletlen beteget stabil oldalfekvésbe kell fektetni, az eszméleténél lévőt nem alkoholos folyadékkal itatni és orvost hívni.

– Gondoskodni kell az elégséges folyadékbevitelről. Azt a legtöbben tudják, hogy napi 2 liter folyadék (nem alkohol és lehetőleg nem cukrozott üdítőital) szükséges egy felnőttnek. A kánikulában ez napi 3-4 literre is felmehet, mivel az izzadással rengeteg ásványi anyagot veszítünk, amit vissza kell építeni. A folyadékhiány először csak fejfájást okoz, ám a kiszáradás életveszélyt is eredményezhet.

– Kiemelten fontos a folyadékpótlás annak, aki elkapta a szalmonellafertőzést.

– Könnyen megfázáshoz vagy tüdőgyulladáshoz vezethet a forró utca és egy hideg iroda közötti járkálás. Ezért az ingázásokat mérsékelni kell, illetve irodákban, autókban sem szabad túlságosan lehűteni a levegőt.

– Kiemelten fontos, hogy ne ugorjunk felhevült testtel a hideg vízbe: a hirtelen hideghatás ugyanis reflexes légzésmegállást okozhat. Ezért csak fokozatosan merüljünk a hideg vízbe!

– Külön kitérnek a szakemberek a kullancsokra.

A kullancscsípés veszélyei

– A többség tudja, hogy a kullancsok betegséget okozhatnak, ám a helyes kivétellel csak kevesen vannak tisztában. Azt javasolják, hogy a kullancsot minél előbb távolítsuk el, kivételekor ne használjunk kenőcsöt, alkoholt vagy más, kullancsot károsító anyagot. Ragadjuk meg csipesszel a kullancsot a feji részénél, majd húzzuk hátra, csavarni azonban nem szabad. Az eltávolítás után pedig rögtön fertőtlenítsük a sebet!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik