Élet-Stílus

Tornára fel, pocakkirályok!

Nyár, napfény, strand az elkövetkező hetek programja. De nemmindegy mekkora gatyát kell húzni ahhoz, hogy vízbe csobbanhassunk.

Az elmúlt szombaton egy fürdőben jártam. A nagyon várt napfényes idő előcsalogatta az embereket, mondhatom, telt ház volt a medencék partján. A mindig gyönyörű lányok látványának örömét azonban elrontották a férfiak, akik közül minden második hatalmas hasat tolt maga előtt. Uraim, hát ennyire nem adunk magunkra? – bámultam döbbenten, azon gondolkodva, vajon miért nem kövérebb nemnek hívják az erősebb nemet. Mert az erő, ahogy elnéztem, már csak a múlté.

– A látvány bizony gyakran elborzasztó. Csak kevés olyan szerencsés ember sétálgat az utcán, aki elégedett a has izmának fejlettségével. Legtöbbjük persze változni szeretne. De a lustaság erős korlát. Ezért aztán hajlamosak vagyunk hinni a csodaszerekben, ötperces torna sikerével kecsegtető reklámoktól ájulunk a padlóra, mondván – ez kell nekem. Sok, sok tévhit, hiedelem, misztikus gyakorlat van, amely segítségével csodálatosan kidolgozott hasizomra tehetünk szert, de az élet ennél bonyolultabb. Az évek alatt felrakodott hájat, a sörtől megduzzadt pocakot csak kemény munkával lehet eltüntetni – mondta el állandó fitnesz szakértőnk, Lajkó Krisztián.

Csodazselé pedig nincs

– A reklámokból, tv shopokból ismert csodazselék és egyéb „jobbnál jobb” eszközök és készülékek biztatnak vásárlásra és az úgynevezett strandforma elérésére. Ki kell ábrándítanom mindenkit, nincs az a mágikus gyakorlat, amely levarázsolná a test első feléről a lerakodott felesleget. Egyébként egy korábbi cikkben is kitértünk már arra, hogy lokális, helyi fogyasztás nem létezik. Harmincöt percet meghaladó kardió mozgás, megfelelően összeállított étrend és regeneráció a siker kulcsa.

Mindenki azt hiszi, hogy a mindennapos hasazás szükséges ahhoz, hogy eltüntessük a lefedett izomréteget. Sajnos ez nem így van. Mindenki rendelkezik anatómiailag azzal a formával, „kockákkal”, amit el szeretnének érni, csak a zsírt, vagy hogy finomabban, „sportszerűbben” fogalmazzak – a lefedettséget kell eltüntetni. Nem szükséges órákat szentelni ennek az izomcsoportnak sem, hiszen semmivel sem élvez elsőbbséget testünk más pontjához képest. Azok az emberek, akik 20 percnél több időt és irdatlan mennyiséget végeznek valamely gyakorlatokból, semmivel sem lesznek soványabbak, mint akik 10-20 perc alatt kontroláltan, megfelelő ütemben, darabszámban, ismétlésszámban, elegendő pihenőidő felhasználásával végzik a feladatukat – mondta el Krisztián.

Felülés, lábemelés, hasprés…

– Ezen dolgok meghatározása legtöbbször egyénfüggő. Vagy hosszú gyakorlati tapasztalat, vagy szakember, edző jelenléte segíthet ebben. Egy ötlet a szokásos hasizomgyakorlatokon (felülés, lábemelés, hasprés, stb.) felül: az edzésprogram  tartalmazzon saját testsúlyos és szabadsúlyos gyakorlatot, mert ezeknél a hasizom mint segédizom aktívan dolgozik. Csak képzeljünk el egy fekvőtámaszt, egy guggolás gyakorlatot, vagy egy állva végezendő karhajlító gyakorlatot! A test megtartásához az adott szögben dolgoznia kell a has izomzatának is.

Most pedig következzék egy kis „hasizomtan”.

– Sokszor hallom és a hajam égnek áll (pedig aki ismer, tudja, kopasz vagyok…) hogy ezzel vagy azzal a gyakorlattal az alsó, illetve felső hasat edzek. Ilyen nincs! – szögezi le Lajkó Krisztián. – Eleve nincs alsó vagy felső has, csak az egyenes hasizom felső vagy alsó szakasza. Tegyünk egy kicsit rendet: a  has izomzata  több  izomból épül fel,  és rendeltetése, feladata a törzs egyenességének megtartása, a törzs elfordítása  a csípőcsontozatához  képest, és e csontozattól való előrehajlása, az oldalra dőlése, illetve ezen mozgásformák kombinációja.

Twistelt már korongon?

Az izom legfelső, elülső, és mindenki által ismert izma az egyenes hasizom. Ez az izom, majdhogynem a teljes hasfal elülső részét lefedi. Ezt az izomzatot kényszerítjük munkára, amikor csípő emelésével térdfelhúzás, lábemelés gyakorlatát végezzük, vagy a fordítottját, amikor a mellkasunkat közelítjük a csípőnkhöz (pl.: hasprés). Mindkét esetben ugyanaz az izom dolgozik. A hasfal oldalsó szegleteiben két oldalt helyezkedik el a külső ferde hasizom. Ez az izom dolgozik, amikor törzsfordításokat, csípőfordításokat, oldalra történő rotáló mozgásokat végzünk (twistelés korongon).

Ugyanez a feladata – és a mozgások során nem kapcsolható szét – a következő, mélyebben fekvő hasizomnak a belső ferde hasizomnak. Ezek együttes összehúzódása-, nyúlása hozza létre az említett mozgást. A legmélyebben fekvő hasizom a haránthasizom. Ez izomzat működése fokozza a hasi nyomást amely a belső szerveink rögzítését, rögzítettségét eredményezi – tudtuk meg Krisztiántól.

Gyógyszer helyett izmosodjunk!

– Számos gyakorlat létezik a konditermekben, szaklapokban, az Interneten. Én mindenkit arra intek, hogy minden gyakorlatot csak a megfelelő ellenállással (tárcsák, súlyok választásával) és szabályos kivitelezéssel végezzenek. A hasizom fejlettségének állapota nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem egy jól működő erős izomzattal 
rendelkező test alapja is. Erős hasizom nélkül szinte lehetetlen megfelelő hatásfokkal végezni bármilyen gyakorlatot! – véli Lajkó Krisztián.

És persze azt se feledjük – teszem hozzá: egy izmos test nem csak sztétikusabb, de sokkal ellenállóbb is a betegségekkel szemben. Vagyis mielőtt marékszámra dobálnánk be a szánkba a gyógyszerek, mondjuk magas vérnyomás ellen, gondolkodjunk el azon, milyen lenne a vérnyomásunk, ha testünknek nem kellene tíz-húsz kiló fölösleges hájat cipelnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik