Élet-Stílus

Így lehet szexis a hangunk!

mikrofon (mikrofon, )
mikrofon (mikrofon, )

Tudta, hogy a hangszínén bármikor változtathat?

A külsőségek után a hang az, ami alapján egy új ismeretségben eldöntjük, hogy szimpatikus vagy ellenséges-e az illető. Léteznek vajon népszerű hangtípusok és befolyásolhatjuk-e az egyéni adottságokat, hogy megnyerőbbé tegyük a hangunkat?

Búgó, morgó, érces, vagy túl magas?

Kisgyermek- és óvodás korban a gyermekek hangképző szervei közt még nem fedezhetünk fel lényeges különbséget. Az egyéni eltérések jellemzően a kamaszkorban lezajló hormonális változások hatására jelennek meg – magyarázza Mosányi Emőke, aFül-orr-gége Központbeszédtanára. A mutáció folyamata a férfiakat és nőket egyaránt érinti, utóbbi esetben azonban a változás kisebb mértékű. A hangszín változásának hátterében fizikai tényezők is szerepet játszanak: felnőtt korra férfiaknál a gége a születéskori méret ötszörösét éri el, a hangszalagok duplájukra, kb. 2 cm hosszúra nőnek, a férfiak hangszíne így rendszerint egy oktávval mélyebb, mint a hölgyeké. A hangfekvést a későbbi életkorban az életmódunkkal is befolyásoljuk, ennek legismertebb példája az erős dohányosoknál jelentkező rekedtes beszédhang – olvasható.

Baritonok előnyben

Az egyéni hangszínek széles skálája ismert, de hanghordozásunk változik a kommunikáció során is. Másképp szólalunk meg, ha jó a kedvünk, ha fáradtak vagyunk és megint máshogy, ha veszekszünk. Ismerünk kimondottan magas hangú férfiakat és mélyebb hangtónusú hölgyeket is. A hangunk tehát külső megjelenésünkhöz hasonlóan személyenként eltérő lehet, és jórészt egyéni ízlés kérdése, hogy mely hangokkal szimpatizálunk első hallásra is. Úgy tűnik azonban, hogy létezik egy általános érvényű szabály is: David Puts, a Michigani Állami Egyetem antropológusának megállapítása szerint ugyanis a nők általánosságban inkább vonzódnak a mélyebb hangú férfiakhoz. Ennek magyarázata feltehetően a párválasztásban rejlik: egy mélyebb tónusú hang nyugalmat, biztonságot, önbizalmat jelképez. Mivel a férfiak hangjának mélyülésében hormonális hatások is szerepet játszanak, David Puts szerint a mélyebb hang olyan, mint egy “tesztoszteron hirdetés” vagyis a férfiasság szimbóluma is egyben.

Szeretné tudni, hogyan módosíthatja a hangszínét, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik