Élet-Stílus

Ezért fontos az alvás

Az alvás idei világnapja március 15-re esik, de itthon a nemzeti ünnep miatt március 12-én tartják. Az idehaza ötödik éve megtartott világnap a pihentető alvás fontosságára és az elalvásos balesetekre hívja fel a figyelmet.

Az alvásszakértők egybehangzó véleménye szerint a fejlett országokban komoly gondot jelent a nem kielégítő alvás: a lakosság csaknem 30%-a szenved alvászavaroktól, aminek kialakulásában főszerep jut a stresszes, zaklatott életvitelnek, az egészségtelen táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak. Magyarországon – a legfrisebb adatok szerint – a helyzet még ennél is rosszabb.

Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen az alvásbetegségek leggyakoribb formáival, a nem alvás következményeivel, ahogy azzal is, hol kaphatnak segítséget – mondják az előadók az Alvás Világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. Figyelmeztetnek: az alváshiány kezdetben koncentrációzavart, napközbeni fáradtságot és ingerlékenységet okoz, de lehetnek hosszú távú következményei is. Ilyen a depresszió, a cukorbetegség kialakulása, magas vérnyomás, bőr és kötőszövet öregedése, szívkárosodás vagy akár a stroke kialakulása, és még a kapcsolatok kiüresedésében is szerepet játszik.

Közlekedés

Halmosi Zsolt rendőr dandártábornok, országos főkapitány-helyettes elmondta: 2012-ben 605 ember halt meg közlekedési balesetben. Ez az 1990-es évhez képest javuló tendenciát mutat ugyan, de még mindig sokan halnak meg fáradtság miatt bekövetkező balesetekben. Az M43-ason például 2011-ben tizennégyen haltak meg abban a balesetben, ahol egy kamion és egy kisbusz ütközött.

Az ORFK szeretné, ha a sofőrök követnék az európai vezetési normákat, és legalább a fáradtság miatt nem következne be ennyi balest. A Szinapszis egészségügyi piackutató legfrissebb kutatása szerint az autóvezetők majd’ egyharmadával fordult már elő, hogy csaknem elaludt vezetés közben.

Kis Katalin kutatásvezető elmondta, a szabálytalanul vagy ittasan közlekedő autós után egy kimerült kamionsofőrtől félünk leginkább. Szerinte, a hivatásos gépjárművezetők és a kiemelten nagy koncentrációt igénylő munkát végzők körében folyamatos alvásminőség-szűrést kellene bevezetni, ebben nagy szerepük van a szállítmányozó cégek vezetőinek is.

Alvásbarát Hotel

Tavaly elindult a Magyarország alvásbarát szállodája elnevezésű program. Kiss-Róbert Richard, a program nemzetközi igazgatója elmondta, olyan szálláshely érdemelheti ki a címet, amelyben a szobák több mint nyolcvan százaléka megfelel a minősítési rendszernek. Az ágyak, matracok, ágyneműk színvonalát, a sötétítést is figyelembe veszik a minősítéskor. 2013-ban Alvásbarát Hotel minősítést nyert a New York-i Waldorf Astoria, a londoni Ritz, és a réunioni Hotel Saint Alexis. Magyarországon még vizsgálják a minősítésre jelentkezett és érdemes szállodákat.

Ha többet szeretne tudni az alvás fontosságáról, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik