Élet-Stílus

A magyarok rosszul alszanak

Tízből mindössze ketten érzik úgy, hogy alvás közben sikerült teljesen kipihenniük magukat.

Közeledik az alvás világnapja (március 18.) és ennek apropójából az orvosok ismét arra voltak kíváncsiak, hogyan alszunk, mi magyarok. Mint kiderült, a helyzet továbbra sem rózsás, és a korábbiakhoz képest csak alig-alig javult valamelyest: honfitársaink zöme most is rosszul alszik, egy elkészült felmérés tanúsága szerint, tízből csupán ketten mondják azt az ágyból kikelve, hogy pihentetőt aludtak.

Hogy mi áll ennek a hátterében? A felmérés szerint a rossz alvásnak számos oka van, ezek közül pedig a horkolás a leggyakoribb, amit a rossz matrac és a stressz, a szorongás követ. Noha sokan teljesen természetesnek tartják, hogy horkolnak – vagy épp azt, hogy párjuk hortyog – az alvásszakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez adott esetben betegséget jelezhet előre, vagy súlyos légzési problémákat jelent.

Arról már nem is beszélve, hogy gátolja a pihenést, pedig ez sokkal fontosabb, mint gondolnánk: az ember élete harmadát ágyban, alvással tölti. Tudományosan bizonyított tény az is, hogy az elégtelen alvás befolyásolja a testi és szellemi fejlődést és a memória állapotát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik