Élet-Stílus

Ezért jó a szakáll

szakáll (szakáll, )
szakáll (szakáll, )

Azon lehet vitatkozni, hogy egy férfias szakáll szép-e. Azon viszont, hogy egészséges-e, felesleges.

Nem árt kétszer is meggondolni a dolgot, ha egy férfit rá szeretnénk beszélni a borotválkozásra és az arcszőrzete eltüntetésére. A szakáll ugyanis bármilyen hihetetlen, jót tesz az egészségnek: többek között véd a káros napsugarak ellen, lelassítja az öregedést és még a nátha ellen is hatékony.

1. Véd a napsugarak ellen

A Southern Queensland Egyetem kutatása szerint az arcszőrzet komoly védelmet jelent a nap káros sugarai, így pedig a bőrrák különböző fajtái ellen. Hogy ezt mi bizonyítja? Nos, az a modellekkel elvégzett vizsgálat, mely szerint a „szőrös” bőrfelület csupán harmadannyi UV sugárzást kénytelen elviselni, mint a csupasz bőr. Emellett kiderült az is, hogy minél komolyabb egy szakáll, annál nagyobb a védelem.

A szakemberek szerint a felfedezés nem újdonság: a nők esetében már észrevették a szőrzet hatékonyságát. Esetükben a haj az, ami védi a fejtető, a nyak és a fülkörnyék érzékeny bőrét a káros sugárzástól.

2. Lassítja az öregedést

Vajon képes arra az arcszőrzet, hogy fiatalon tartsa a bőrünket? Londoni kutatók szerint minden további nélkül. Például azzal, hogy védi az arcbőrt a szél szárító hatása ellen, mert megakadályozza a bőrben raktározott víz távozását.

3. Véd a nátha ellen

Carol Walker azt állítja, hogy a nagy szakáll nem csak a bőrnek jó. Például az áll és a nyak környékén növő erőteljes szakáll növeli a nyak hőmérsékletét, ami így képes ellenállni a baktériumok támadásának.

A hőmérséklet emelése ugyanis a szervezet saját védekezési mechanizmusa: ha betegek vagyunk, úgy győzhetjük le igazán a kórokozókat, ha melegen tartjuk magunkat és sok folyadékot iszunk.

4. Megakadályozhatja az asztmarohamokat

Azok a férfiak, akiket pollenallergia kínoz, jól járnak az arcszőrzettel, különösen a bajusszal, ez ugyanis segít enyhíteni a tüneteiket. Hogyan? Azzal, hogy elzárja az orrjáratokba vezető utat, a terjedelmes bajusz megakadályozza, hogy a pollenszemek a légutakba, tüdőbe jussanak.

Ezek után a rossz hír

Dr. Ron Cutler, a London Egyetem mikrobiológusa szerint tudományos bizonyíték van arra is, hogy az arcszőrzet fertőzéseket terjeszthet. Épp ezért nagyon fontos az, hogy a férfiak, akik bajusz-, illetve szakállviselés mellett döntenek, elég időt szánjanak a szőrzet ápolására is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik