Élet-Stílus

Megelőzhetjük az újabb infarktust

Aki már túlélt egy infarktust sokkal óvatosabb és könnyebben változtat az életmódján.

Az ember már óvatosabb, ha egyszer túlélt egy infarktust, talán jobban figyel életmódjára is, nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés. Ebben segítünk, azaz hogy miként lehet megelőzni a bajt és óvni szervezetünket.

Az elsődleges prevenció mindig arra irányul, hogy ténylegesen megelőzzük a betegségek, sérülések kialakulását. Ha azonban már megtörtént a baj, túl vagyunk például egy infarktuson, fontos a megfelelő gyógyszeres kezelés, a rendszeres szakorvosi gondozás és az esetleges diéta betartása, a helyes életmód kialakítása.

Amennyiben megfelelő és hosszú távú (legtöbbször az élet végéig tartó) szekunder (másodlagos) prevenciós stratégiát alakít ki a kezelőorvos, akivel a beteg együttműködik, azzal az újabb infarktus és a késői szövődmények (például szívelégtelenség) is elkerülhetők, végső soron pedig javulnak a túlélési esélyek.

Ég veletek, káros szenvedélyek!

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulására nézve az egyes rizikófaktorok kiiktatása az első és legfontosabb lépés egy egészségesebb élet felé. A kardiovaszkuláris megbetegedések eredményesen legyőzhetők és visszaszoríthatók a dohányzás (a passzív is!) és a különféle élvezeti szerek fogyasztásának kiiktatásával.

Mozgás!

A mozgásszegény életmódot fel kell számolni, azaz a rendszeres mozgás, sport, illetve egészen pontosan a heti legalább 3 alkalommal (20-40 perces) végzett, aerob fizikai tréning (pl. gyaloglás, úszás, kerékpározás) beiktatásával kell megbarátkozni. Kérjünk egyénre szabott “edzéstervet”! Az infarktuson átesett betegeknek erősen javasolt részt venni a kórházi vagy ambuláns rehabilitációs tréningeken is!

Ha szeretné tudni, még min érdemes változtatnia, kattintson ide.

Forrás:

Előzzük meg az újabb bajt: élet az infarktus után (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik