Régóta fennálló elképzelés, hogy az úgynevezett alma alkatúak veszélyeztetettebbek a szívbetegségek és a diabétesz szempontjából, mint körte alkatú társaik, akiknél főként a csípőnél rakódik le a zsír.
A Kalifornia Egyetem (Davis) Orvosi Központjának legújabb kutatása azonban megcáfolta ezt a régóta fennálló tézist. Az intézet kutatói megállapították, hogy a fenéktájékon, azaz gluteális szövetekben lerakódott zsírréteg abnormálisan nagy mennyiségű kemerint és omentin-1 fehérjét tartalmat, amely a szervezetben gyulladásokat okozhat, valamint inzulin rezisztenciát eredményezhet, ami a korai metabolikus szindrómában szenvedők esetében a cukorbetegség kiváltó oka lehet.
A metabolikus szindróma kifejezés bizonyos rizikófaktorok együttes jelenlétére utal, amelyek együtt akár meg is ötszörözhetik a szívbetegségek és a diabétesz kialakulásának kockázatát. A rizikófaktorok között szerepelnek a nagy derékbőség, a magas sűrűségű lipoprotein (HDL), vagyis az úgynevezett “jó” koleszterin alacsony szintje, a magas vérnyomás, valamint a magas vércukor és a magas trigliceridszint.
Ha kíváncsi, hány embert és főként kiket érint a betegség, kattintson ide.
Forrás:
Körte vagy alma – melyik alkat egészségesebb? (Házipatika)