Méltó ellenfele lehet a kávénak, a hagyományos zöld, illetve fekete teának is az a különleges ital, amit kávélevélből főznek – állítják a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei. Az alacsony koffeintartalmú főzet állítólag nem olyan keserű, mint a tea és nem olyan erős, mint a kávé, épp ezért azok is nyugodtan hódolhatnak majd az élvezetének, akik eddig elutasították az élénkítés eme két fajtáját.
A kávécserje leveléből készült ital ráadásul még az egészségnek is jó: az arab kávé levele ugyanis mangiferint tartalmaz, ami gyulladáscsökkentő hatással bír, emellett csökkenti a cukorbetegség kockázatát és a vérkoleszterinszintet és még az idegsejteket is védi.
A szakemberek elmondása szerint a főzet amit már az 1800-as években is próbáltak megszerettetni Nagy-Britanniával – enyhíti az éhségérzetet, a kimerültséget és képes „felfrissíteni az agyat”.