Élet-Stílus

Vérből is kimutatható a prosztatarák

injekció (oltás, )
injekció (oltás, )

Egy magyar világszabadalom biztosabb eredményt ad, és kevésbé kellemetlen szűrést tesz lehetővé.

Magyarországon a férfiak körében a prosztatarák a harmadik leggyakoribb daganatféleség. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint 2003-tól 2011-ig a prosztatarák évi előfordulási gyakorisága 3300 és 3800 megbetegedés között változott. A betegség korai felismerése esetén eredményesen kezelhető, az összes prosztatarák közül csak néhány esetben agresszív a klinikai lefolyás. Ettől függetlenül a jelenlegi kényelmetlen vizsgálatok sokakat visszatartanak attól, hogy felkeressék orvosukat.

Az Istenhegyi Géndiagnosztika Kft. új eljárása leegyszerűsíti és specifikusabbá teszi a prosztatarák szűrését, valamint további információkkal segíti az egyedileg legjobb terápia meghatározását. A prosztatamegbetegedés (pl. jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, -gyulladás vagy -rák) esetén a vérben megemelkedik a prosztataspecifikus antigén (PSA) szintje. A megemelkedett PSA-fehérje értékek a prosztata szövettani mintavételének (biopszia) szükségességére utalnak.

A jelenleg alkalmazott PSA-teszt hátránya, hogy nem eléggé specifikus prosztatarákra, illetve ha a betegség már kialakult, segítségével nem lehet különbséget tenni lassan növő vagy agresszívan viselkedő daganatok között. Mivel az előzetes fizikai vizsgálat és a megnövekedett PSA-érték nem feltétlenül utal prosztatarákra, így néha felesleges a biopsziás mintavétel, de előfordulhat az is, hogy a tű nem találja el a rákos területet, így a negatív eredmény miatt a betegség kezeletlen marad.

A Géndiagnosztika által kifejlesztett új Prosspega teszt egy vérből elvégezhető, specifikus génműködés (mRNS expresszió) kimutatásán alapuló vizsgálat, amely jelentősen segíti a prosztatarák diagnózisát, mivel olyan elváltozásokat keres, amelyeket kizárólag a ráksejtek termelnek – magyarázza az új teszt megbízhatóságát dr. Soós Miklós, a kutatást végző Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. ügyvezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik