A kézmosás helyes gyakorlatát még gyermekkorban érdemes elsajátítani, és megértetni a legkisebbekkel is, hogy nem egy újabb szeszélyről van szó, amit a felnőttek találnak ki. A folyamat ráadásul nem vesz igénybe sok időt és energiát, mégis nagy segítségünkre lehet az akár hetekig is elhúzódó, sok kellemetlenséggel járó fertőző betegségek megelőzésében.
Hogyan mossunk kezet higiénikusan?
A tiszta vizes kézmosás magában, szappan nélkül mit sem ér! Ügyeljünk tehát a szappanozásra (még csak antibakteriális termékre sincs szükség), erőteljesen dörzsöljük össze kezünket, és minimum húsz másodpercig mossuk meg a csuklót, a kézfejet és tenyeret. Minden ujjunkat külön mossuk meg, ügyeljünk a körmök alatti területekre, majd öblítsünk alaposan. Szárításhoz használjunk tiszta, eldobható kéztörlőt, vagy légfúvásos szárítót. Nyilvános helyeken, ha lehet, a csapot kéztörlő kendővel zárjuk el, és az ajtón is könyökünket használva menjünk ki. S.O.S helyzetben, azaz ha nem tudunk folyóvízzel kezet mosni, használjunk bátran antibakteriális kézmosó gélt!
Mikor mossunk kezet?
-
ételek elkészítése előtt; amennyiben a szabadban sütögetünk, használjunk antibakteriális kézfertőtlenítő gélt
-
nyers ételek előkészítése, különösen húsok után
-
evés előtt – még fagyizás vagy gyümölcsfogyasztás előtt is
-
háztartási hulladék, kerti hulladékok vagy ezekkel szennyezett tárgyakkal való érintkezés után
Ha szeretné megtudni, még mikor kell vigyáznia, kattintson ide.
Forrás: Vicces videók a kézmosás fontosságáról (Házipatika)