Élet-Stílus

Nem a magyarok a leglustábbak

lusta (lustálkodik)
lusta (lustálkodik)

A máltaiak mindenkit leköröztek, de nemcsak ők tunyábbak nálunk: tulajdonképp a fél világot verjük fittségben.

A nemzetközi „lustalistát” a The Lancet című brit tudományos folyóirat állította össze, a világ lakosságának 89%-át bevonva. Összesen 122 ország lakójának életmódadatait vették figyelembe, hogy kiderüljön, mely nemzeteknek kell fejlődniük rendszeres mozgás tekintetében.

A tanulmány szerzői már azt is a lusták közé sorolták, akik nem végeztek hetente ötször legalább 30 percnyi közepes, vagy hetente háromszor 20 perc nagy intenzitású testmozgást. A 15 évesnél idősebbeket tekintve a tunyaság abszolút bajnokai a máltaik lettek. A szigetországon a lakosság 71,9%-a a világ összes kincséért sem mozdulna meg. Az ezüstérmes szváziföld lakossága lett, 69%-os inaktivitással, míg a bronzot Szaúd-Arábia lakossága „hódította el”: ott a népesség 68,8%-a az, aki hallani sem akar a rendszeres mozgásról. A további sorrend Szerbia és Argentína (68,3%), Mikronézia (66,3%) valamint Kuvait (64,5%).

Meglepő, de a szakemberek szerint a két nem közül éppen a nők azok, akik kevesebbet mozognak. Vagyis, hogy egész pontosak legyünk, ők azok, akik a fenti szempontok szerint inaktívak. A tudományos folyóirat egyébként nem véletlenül erre az időszakra időzítette a tanulmány eredményének közzétételét: abban reménykednek ugyanis, hogy az olimpia hatására többen kapnak majd kedvet a rendszeres mozgáshoz.

A magyarok az átlagnál jobbak

Magyarországon 26% a fizikailag inaktívak aránya, ami jó hír, ez az arány ugyanis jobb, mint a 31%-os világátlag. Európát tekintve sincs okunk panaszra, a magyaroknál a görögökön kívül csak az észtek, a hollandok, az ukránok, az oroszok, a szlovákok, a grúzok, a litvánok, a horvátok és a csehek aktívabbak.

Örömre ettől függetlenül még így sincs okunk, a hazai statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy a helyzet nálunk is folyamatosan romlik. A legfiatalabb korosztály tagjai a legaktívabbak, ezzel szemben a 60 év felettiek és a fiatalok csak alig, vagy az esetek többségében semmit sem mozognak. A felmérések szerint ennek oka a rohanó életmód és a túlhajszoltság: a többségnek saját bevallása szerint hiányzik a mozgás, viszont nincs rá ideje, se energiája egy hosszú nap végén.

A dohányzás mellett a lustaság öl a legtöbbször

Pedig abban a szakemberek is egyetértenek, hogy azoknak, akik sokáig és főleg egészségesen szeretnének élni (és nem csak azoknak, akik fogyni szeretnének!), az életmódjuk részéve kell tenniük a rendszeres mozgást is. Nem győzik hangsúlyozni, hogy már napi néhány perc aktivitás (futás, gyaloglás, úszás) is elég ahhoz, hogy csökkentsük a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a légzési nehézségek esélyét.

Ez pedig azért fontos, mert Magyarországon ma a tunyaság, a mozgásszegény életmód majdnem ugyanannyi áldozatot szed, mint a dohányzás, azzal, hogy már önmagában is fokozza a koszorúérbetegségek kialakulásának kockázatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik