Élet-Stílus

Életet adó ölelés [Apafej blog]

Egy bulvárízű hír mögött meglepő és fantasztikus összefüggések állnak.

Érdekes hírt láttam nemrég: Amerikában egy kómába esett újszülött magához tért, mert anyja magához szorította. A hatásvadásznak tűnő mondat mögött több érdekes és tanulságos jelenség áll.

A kis David a születését követően rosszul lett, majd kómába eett – anyja azon nők egyike volt (és állítólag Amerikában ez a szám az anyák 25%-ára tehető!), akik a GBS baktériummal fertőzöttek. Ez agyhártyagyulladást okozhat, ez történt az újszülött babával is, mert a terhesség alatt erre a fertőzésre nem végeztek vizsgálatokat. (Pedig a kezelés nem bonyolult, antibiotikumokkal megelőzhető a baj.) De az újszülött szervezete egyedül nem tudja legyőzni a kórokozót, és ez agykárosodást, látás- és hallásproblémákat is eredményezhet. 

A kis David pedig nagyon úgy tűnt, hogy befejezi rövid földi pályafutását – szülei már búcsúzkodásképp vették a kezükbe az inkubátorban ezernyi kábel és cső közt fekvő csöppséget. És akkor megtörtént a csoda: anyja karjai közt a baba kinyitotta a szemét, légzése stabilizálódott. Az anya attól fogva mindig magán tartotta a babát, és ez már átvezet a másik történethez, melyet kenguru módszernek hívnak, s a miről futólag már írtunk egyszer. Egyébként a kis David felépült, és már egyéves is elmúlt – egyébként más eseteket is feljegyeztek, amikor az anyai ölelés csodálatos gyógyulást, javulást eredményezett. 

A kenguru módszer eredetileg újszülöttek gondozására hivatottan jött létre, de minden újszülött esetében működik és használható. Előnye, hogy az anya képes szabályozni-segíteni a baba lélegzését, stabilabbá teszi az életfunkcióit, javítja a szoptatási mutatókat (az anyánál is), állítólag még az anya-gyerek érzelmi viszonyt is javítja. A lényege pedig az, hogy az anyán kell lennie a babának folyamatosan, a lehető legkevesebb megszakítás nélkül, függöleges helyzetben, bőrkontaktusban, ahogy azt pl. a majmoknál is látjuk. Ehhez az anyának persze támogatásra is szüksége van, de megéri. 

Az biztos, hogy minden szülő érzi-látja-tapasztalja, hogy a baba közel akar lenni a szüleihez, az anyjához, mert ott érzi magát biztonságban. De hogy ennek ilyen fiziológiai kihatásai is vannak-lehetnek, az tényleg olyan elképesztő jelenség, amit egyesek csodának, mások az élet, az evolúció csodás jelenségének tartanak, tarthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik