Élet-Stílus

Törvénytől sújtva a súly [Apafej blog]

Alkalmasak-e a túlsúlyos emberek a szülői szerepre, avagy a kettőnek nincs köze egymáshoz?

Érdekes eset történt Kanadában, melyre itthon is érdemes odafigyelni, hisz sokszor előfordult már, hogy a jogalkotás Amerikából induló új irány lassan, avagy gyorsabban elért Európába (fogyasztóvédelem, egészségvédelem). 

Az történt, hogy egy 162 kilós férfitől a bíróság elvette két gyerekét, mondván, túlsúlya miatt nem tud megfelelni a törvény szerint normális apai kötelezettségeinek. Pontosabban a férfi szerette volna visszakapni a nevelőszülőknél élő két fiát, akiket még akkor vett el a bíróság, amikor válás után az anyjuknál éltek, de idegösszeomlást, mentális problémákat szenvedett el. A 38 éves apának volt már dolga a brósággal erőszakos és fenyegető viselkedése miatt, de a bíróság nem ezek miatt, hanem az egészségügyi szakértők szakvéleménye miatt döntött úgy, elutasítja a kérést. 

“Az évek óta tartó túlsúlya nagyban befolyásolja életmódját, szülői teljesítményét. Kisebb séták után is zihálva veszi a levegőt, hiányzik belőle az a kitartás és mozgékonyság, ami szükséges ahhoz, hogy képes legyen bánni két ilyen fiatal és mozgékony gyerekkel.”

A férfi azóta fellebbezett, és diétába is kezdett, már 67,5 kilót leadott, és szerinte a túlsúlynak semmi köze nincs ahhoz, hogy valaki milyen apa. Ugyanakkor viszont kinyilvánította, hogy helyesnek tartja az egészséges életmódot. Közölte, folytatja a harcot az igazságszolgáltatás ellen, és kilátásba helyezte, hogy akár éhségsztrájkba is kezd a bíróság épülete előtt. 

Az eset nem egyedülálló, egyes neves orvosi szakértők elégséges oknak találják a gyerek(ek) otthonról való elhelyezéséhez, ha a szülők hagyják-elősegítik utódaik kóros elhízását, és volt is egy ilyen eset tavaly októberben, amikor egy 90 kilós nyolcéves ohiói fiút elhelyeztek a szüleitől, majd amikor lefogyott 12 kilót, májusban hazamehetett – az anya visszakapta a felügyelet jogát.

A kérdés szerteágazó, és lehet, hogy ahogy a dohányzáshoz és a dohányzókhoz való törvényi viszony is megváltozott, úgy fog lassan megváltozni a túlsúlyhoz való hozzáállás. (Igaz, jelenleg Amerika képmutató módon áll a kérdéshez, a túlsúly szinte a kisebbségeknek kijáró érzékenységi faktort jelent, ezért nem szabad valakit kövérnek titulálni, és ezért van az, hogy amerikai s-es méretű ruha az európai m-es méretűnek felel meg.) A jelenség megítélése tehát ellenmondásos. Amerika harmada van kórosan elhízva a statisztikák szerint, és mivel a túlsúly okozta betegségek óriási kiadásokba verik a társadalombiztosítást, elképzelhető, hogy nemsokára már erőteljes kampánysorozat és törvényi szankciók sújtják majd a (túl)súlyt. 

És ha így lesz, akkor elég valószínű, hogy a kövérségellenes kampányok, a túlsúly törvényi megítélésének változása nem áll meg Amerika keleti partjainál. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik