Élet-Stílus

Miért kell egy társ az ágyba?

alvás (alvás, )
alvás (alvás, )

Függetlenül attól, hogy horkol, izzad vagy épp ellopja a takarót, valaki kell.

Négyből egy amerikai pár nem hisz abban, hogy a közös ágy bármiben is hozzájárul az egészségükhöz, épp ezért az olyan eltérő vagy épp elviselhetetlen alvási szokások – mint a forgolódás, a horkolás vagy épp a takaró rendszeres eltulajdonítása – miatt külön hálószoba és/vagy ágy mellett döntöttek.

Igaz, hogy az egészség szempontjából a nyugodt alvás nagyon fontos, ám az alvási szakemberek szerint az sem a véletlen műve, hogy a hosszú ideje együtt élő párok egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak és általában tovább élnek, mint egyedülálló társaik. Szerintük ebben a többi között a közös ágynak is nagy szerep jut: például azért, mert csökkenti a káros stresszhormon, a kortizol szintjét. Ez a hormon felelős a citokin nevű protein felszaporodásáért, ami egyebek mellett gyulladásokat, auto-immun betegségeket és szívbetegségeket okozhat.

A közös alvás mindezek mellett növeli az úgynevezett „szerelemhormon”, az oxitocin szintjét. Bár a szakemberek sokáig azt hitték, ez a hormon kizárólag szex közben szabadul fel, néhány éve már tudják, hogy az összebújás és a kiadós beszélgetés is segíti a hormon termelődését.

Mindemellett az „együtt alvásnak” egy sor lelki előnye is van: biztonságot és védelmet érez az, aki a társával együtt alszik. Ehhez persze elengedhetetlen az, hogy a felek kiegyensúlyozott és boldog párkapcsolatban éljenek, ilyenkor, különösen a nők, kipihentebben és frissebben ébrednek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik