Élet-Stílus

Nyáron hozzánk is befut a „mami pornó”

A megjelenése óta el sem moccan a sikerlisták éléről, a Twilight felnőttváltozataként emlegetik, és már a megfilmesítése is zöld utat kapott. E. L. James erotikus trilógiája hamarosan már magyarul is olvasható.

A Londonban élő, korábban tévés forgatókönyvíróként dolgozó kétgyermekes anyuka irományai alaposan felforgatták a világ könyvpiacait. Az USA-ban és Nagy-Britanniában egyaránt falják a művét, egy londoni könyvesboltban például 20 perc alatt több mint 50 példányt kapkodtak el a novellatrilógia első részéből (A szürke ötven árnyalata c.). E. L. James munkáját Dan Brown Da Vinci-kód című regénye óta a legvitatottabb bestsellernek tartják.

Szerelem+sok szex

Az április elejei – tengerentúli és szigetországi – megjelenése óta bebetonozta magát az Amazon és a Barnes&Noble sikerlistájára, akárcsak a The New York Times e-book toplistájára. Az amerikai napilap által csak „mami pornóként” emlegetett regény júniusban már idehaza is hódíthat, az Ulpius-ház Könyvkiadó ugyanis elnyerte a trilógia kiadási jogát.

S miben rejlik a bombaként robbanó könyv sikere? James forradalmasította az erotikus fikció műfaját, összevegyítve a romantikus elbeszélést, a szépirodalmi stílust egy kis soft-pornóval. Ráadásul korántsem egy hagyományos párkapcsolat erotikus oldalát mutatja be, hiszen a történet egy szokatlan szexuális ízlésű, nős milliárdos férfi és egy ártatlan, a sztori elején még szűz egyetemista lány kapcsolata körül forog, a szenvedélyes viszonyuk pedig dúskál szado-mazo szexjelenetekben. Mindezek ellenére a háziasszonyoktól kezdve az üzletasszonyokig mindenki falja a nagybetűs könyvként emlegetett erotikus regényt, amely idővel már trilógiává bővült.

Kelendő a szürke

A „mami pornó” azonban nemcsak a könyvpiacon hagyott mély nyomot, hanem a divatvilágban is. A berobbanása óta a nők egyre-másra a fényes szürke nyakkendőket keresik az üzletekben, hogy meglepjék azzal párjukat. A főszereplő, Christian Grey, az ifjú vállalkozó ugyanis folyamatosan ezt a ruhadarabot viseli, amely a szexjelenetekben is kulcsszerephez jut.

Itthon is kedvelt műfaj

Attól pedig nem kell tartani, hogy idehaza, a gyengébbik nem képviselői nem merik majd a kezükbe venni ezt a „bűnös könyvet” (bár a briteknél e-könyvben jobban fogy, mint nyomtatott kiadásban, így akár a buszon is lehet olvasni pironkodás nélkül) amely a tengerentúlon és a szigetországban már több „punnyadt” házasságot is újra feltüzelt. A magyar olvasótábor ugyanis korántsem prűd, az erotikus regény mindig is kedvelt műfaj volt Magyarországon. Mint Darvas Adrienn, az Ulpius-ház Könyvkiadó PR- és marketingmenedzsere a Hír24-nek elmondta, az erotikus témájú könyveiknek stabil, hűséges és elkötelezett rajongótábora van.

A kiadó korai nagy sikere volt a Catherine M. szexuális élete c. kötet, amelyben egy ismert művészettörténész írta meg a szexuális életének bizarr részleteit, és széles közönség, köztük sznob értelmiségiek is vevők voltak rá. A paranormális-romantikus regényekben (mint például J. R. Ward, Lara Adrian, Gena Showalter műveiben) és néhány romantikus regényben (mint például Lisa Kleypasnál) pedig ugyancsak dominált az erotikus szál.

Sőt nemcsak olvasni szeretünk a szexualitásról, hanem akár kiírni is magunkból: az Ulpius-ház által meghirdetett erotikus pályázatra ugyanis körülbelül 300 pályamű érkezett, az értékelésük még jelenleg is zajlik. „Ez kiemelkedően magas szám, különösen, ha összehasonlítjuk a korábbi e-novella pályázatunkkal. Annak a kiírásában nem szerepelt műfaji megkötés, és összesen 669 írás érkezett” – hangsúlyozta Darvas Adrienn.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik