Élet-Stílus

Egyre drágább a boldogító igen

A gazdasági válságból való kilábalás is szerepet játszthat az amerikaiak nagyobb esküvői költekezésében.

Átszámítva körülbelül 5,9 millió forintot költenek az esküvőjükre a párok az Egyesült Államokban, és ebben még nincs benne a mézeshetek ára.

A top-helyszínek

A legdrágább esküvői “helyszínek” listavezetőjének számító New York városában átlagosan 65 824 dollárt (14,5 millió forintnak megfelelő összeget) fizetnek ki a párok életük egyik legboldogabb napjáért – derült ki a TheKnot.com és a WeddingChannel.com nevű esküvői internetes oldalak felméréséből.

A húsz városra kiterjedő felmérés ezüstérmese Chicago lett: 53 069 dolláros (11,7 millió forintnak megfelelő összegű) átlaggal. Az ötös lista további helyezettjei a New York város vonzáskörzetébe tartozó területek lettek. Az utolsó helyre pedig Nyugat-Virginia állam került, ahol mindössze 14 203 dollárba (3,1 millió forintnak megfelelő összegbe) kerül átlagosan egy lagzi.

Kék, lila, zöld – uralkodó színek

Az amerikai párok átlagosan 27 021 dollárt költenek az esküvőjükre. A felmérés szerint 2008 óta most először emelkednek az esküvői kiadások.

A lagzi költségeibe beletartozik többek között a helyszín, az esküvőszervező, a zenekar, a lemezlovas, a fényképész, a virágos, a videós, a menyasszonyi ruha, a torta, a meghívók, a limuzin, a próbavacsora és az eljegyzési gyűrű. Általában a helyszín viszi el a költségek 50 százalékát, a vendégek fejenként átlagosan 196 dollárba (43 ezer forintnak megfelelő összegbe) kerülnek.

A felmérés szerint a 2011-ben házasodott nők átlagosan 29 évesek voltak, nagyjából 1100 dollárt (243 ezer forintnak megfelelő összeg) fizettek a ruhájukért, körülbelül 140 vendéget hívtak meg, négy-öt koszorúslányuk volt és 14 hónapig jártak jegyben a párjukkal. Az esküvők többségét szeptemberben tartották, és a kék, a lila, valamint a zöld voltak a legkeresettebb színek.

Saját honlap

Az eredmények szerint a hawaiiak hajlamosabbak a “leglazábbra” venni az esküvőjüket, míg a New York állambeli Long Islanden élő párok ragaszkodnak leginkább a formaságokhoz. A párok többsége a hagyományos esküvői tortákat részesíti előnyben, de a minitorták csillaga is egyre fényesebben ragyog, illetve ma már a borkóstolók és a szusiséfek is gyakori résztvevői a lakodalmaknak.

A technika korának elkerülhetetlen velejárójaként a tavaly házasodott amerikai párok 69 százaléka készíttetett saját esküvői honlapot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik