Élet-Stílus

“A nőnap, az a nőnek van kitalálva”

Néhány évtizede még nem a virágokról és a kedveskedésről, hanem az egyenjogúságról szólt a nőnap.


Virágot az amazonnak – Forrás: Wikipédia

Ez utóbbit azért ma már hajlamosak vagyunk elfelejteni, még akkor is, ha azt álmunkból felverve is pontosan tudjuk, hogy a nőnapot minden évben március 8-án tartjuk.

Persze magyarázhatnánk ezt annyival, hogy az egyenjogúság ma már amúgy sem probléma. Ám, ahogy arról bővebben itt írtunk, a férfiak és nők közötti esélyegyenlőségi korlátok – látszólag bármennyire máshogy tűnik is – még a mai napig fennállnak. Mikael Gustafsson, az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának elnöke legalábbis erre utalt a 101. Nemzetközi Nőnap alkalmából kiadott közleményében.


Egy világ ünnepel

De még mielőtt engedünk a csábításnak és egy csokorba gyűjtjük az elmúlt 101 év Nemzetközi Nőnapjainak legfontosabb mozzanatait, vagy belefeledkezünk a nemek egyenjogúságáért vívott harc értékelésébe, esetleg nekiállnánk sorba rakni az utóbbi néhány év kedvenc, legtöbbet vásárolt virágait, arra gondoltunk, hogy néhány perc erejéig inkább visszahozzuk azoknak a bizonyos “harcos” időknek a hangulatát.

Szóval jöjjön most egy kis múltba révedés, nézzük azokat az évtizedes köszöntőket, versikéket, képeslapokat és plakátokat, amellyel a férfiak a múltban köszöntötték a nőket.

Anya és lánya 1.0

“Ó NŐ, Te vagy az élet nagy csodája, Szépség és öröm mind belőled jő! A nyugalom, a szeretet hazája, Te vagy a biztos, éltető erő!”

Jön a tavasz, a nőnap és majd nemsokára a nyúl is…

“A nőnap, az a nőnek van kitalálva. Virággal kedveskednek a férfiak, és ebédet főznek. És az a legnagyobb céljuk,  hogy elérjék a kitűzött célt, és hogy a nő szívébe férkőzzenek! De az lenne a szép, ha megértenék, hogy a miénk!”

Visszatérő anya-lánya motívum – Forrás: regikepeslapok.hu

“Soha a nőkről csúnyán ne beszélj, nincs oly alantas asszonyi személy, aki ne volna méltó tiszteletre: hisz asszony nélkül férfi nem születne. ” (Calderón)


A “szocialista nőideál” – Forrás: regikepeslapok.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik