Élet-Stílus

6 dolog, amit felejts el a munkahelyen

Mindent megteszel, ennek ellenére úgy érzed, mégse jutsz egyről a kettőre? Lehet, hogy a rossz szokásaid gátolnak ebben.

Szerencsésnek mondhatja magát – különösen mostanában -, aki azt mondhatja el magáról, hogy olyan környezetben dolgozik, ahol hírből se ismerik a stresszt és a kimerültséget és ahol mindenkinek, mindenre van ideje. Ezzel szemben egyre többen panaszkodnak: kezdetben csak fáradtságra, túlterheltségre, majd a legkülönfélébb betegségekre, amik így vagy úgy a stresszel állnak összefüggésben.

Bár kétségtelen, hogy a stresszbetegségek egy részéhez a munkahelyi környezet is bőven hozzájárul, nagy részét mégis az egyén okozza magának, méghozzá rossz szokásaival, berögződéseivel, amikkel saját magától vesz el értékes időt. Nos, utánamentünk ezeknek a szokásoknak:

1. Facebook-függés: a szakemberek szerint a közösségi oldalak, a privát levelezés az első számok az időrablók közül. „Csak 5 perc itt, még 5 perc ott” – elsőre nem tűnik soknak, ám ha valaki összeadná a nap végén, mennyi időt töltünk egy-egy ilyen site-on, bizony meglepődne. Annak, hogy miért esik nehezünkre bezárni ezeket oka van: pontosan olyan hatást váltanak ki, mintha csokoládét ennénk, az agy jutalmazóközpontját stimulálják.


A közösségi oldalaktól nehéz elszakadni… – Fotó: Shutterstock

Tipp: jutalmazás gyanánt, óránként egyszer, rövid időre nyissuk csak meg és egyébként tartsuk bezárva.

2. Túl gyorsan olvasol/írsz/válaszolsz az e-mailekre: a felületes olvasásból, az összecsapott fogalmazásból rengeteg vita származik a munkahelyeken. Ezek elkerülésének érdekében érdemes rövid – átolvasási – szünetet tartani még mielőtt a küldés gombra kattintani.

Tipp: ha felkavaró, komoly érzelmi hatásokat kiváltó dolgokat akarsz közölni, ne e-mailben tedd. Arra ott a telefon és a szemtől-szembe beszélgetés.

3. Mindig késel: elsősorban azoknak ismerős, akik mindig mindent az utolsó pillanatra hagynak – aztán nem készülnek el időre – és persze azoknak is, akik nem gondolnak rendesen bele, hogy az adott feladathoz mennyi időre van szükségük. A baj csak az, hogy ezzel nemcsak a saját teljesítményüket, de kollégáikét is befolyásolják, méghozzá negatív irányban.

Tipp: ha a pontos előretervezés sem segít, próbáld ki, hogy előre állítod az órát.

4. „Kavarógép”: csakúgy, mint az a kolléga, aki folyton elsőként értesül a cégen belüli legfrissebb pletykákról, az sem túl szimpatikus, aki folyton mindent kifecseg és a hátuk mögött ócsárolja a többieket. Amellett, hogy visszataszító, a „minden lében kanál” viselkedés ráadásul felesleges időpazarlás: ahelyett, hogy azon rágódsz ki, mikor, kinek és mit mondott, merülj el inkább a munkádban, jobban jársz.


A munkahelyi pletykának is megvan a maga helye – Fotó: Shutterstock

5. Nem ebédelsz: amellett, hogy az állandó ülés jelentősen növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, még a hatékony munkavégzést is megakadályozza. Az evés ugyanis – amellett, hogy feltölti a kimerült energiatartályokat – lehetőséget ad arra, hogy néhány perc erejéig eltávolodj az aktuális problémától és visszatérve esetleg egy teljesen új szemszögből közelítsd meg.

6. Rossz tervvel indulsz a napnak: jó, nyilván egy hosszú nap végén, az irodából kilépve nem feltétlenül az az első gondolatod, hogy megtervezd a másnapi menetrendet. Ettől függetlenül a szakértők szerint néhány percet mégis rá kellene szánni a dologra, már csak azért is, mert ha nap közben folyton apróságokkal bajlódsz, a végén nem marad majd energiád, hogy az igazán fontos feladatokat elvégezd.

Tipp: lefekvés előtt szánj arra 5 percet, hogy listázod a másnapi teendőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik