Élet-Stílus

Lejárt a kapcsolatod szavatossága?

Amikor a tejnek gyanús a szaga, fogjuk a dobozát, és megnézzük a lejárati idejét. Ha romlott, akkor gondolkodás nélkül kidobjuk...

A kapcsolatoknak ugyanígy van egyfajta szavatossági idejük, csak a párodra ugye nincs lejárati idő nyomtatva, ahogyan a te homlokodra sem. Így aztán sok ember még akkor is pocsék párkapcsolatban tapicskol, amikor annak réges-régen vége. És ahogyan nem egészséges romlott élelmiszert enni, egy keserű kapcsolat éppúgy beteggé teszi az abban élőket.

Ha mégis feltűnik, hogy valami nem egészen úgy működik, mint kellene, akadnak próbálkozások a megmentésre, mint például a házasság (!). Így fordulhat elő az a furcsa jelenség, hogy többéves kapcsolat után alig pár hónapot ér meg a frigy. A legrosszabb változatban pedig egy szegény, gyenge csecsemő vállára teszik a kapcsolat megmentésének felelősségét.

Talán szerencsésebb lenne odafülelni a vészcsengőkre, hogy mindenkinek legyen esélye megtalálni azt, akivel valóban boldog lehet…

Legyen egy határ – Döntsd el te magad, hogy mi fér bele a kapcsolatotokba, mit vagy hajlandó elfogadni (nem eltűrni!) annak érdekében, hogy fennmaradjon, és mi az, ami már túl van azon a bizonyos vonalon. Például amikor Sandra Bullock szembesült azzal, hogy volt férje, Jesse James össze-vissza megcsalta, gondolkodás nélkül lépett, pedig közben egy kisfiút is örökbefogadott, de nem volt kérdés, mi a legjobb neki és a babának.

Ismerd meg önmagad! – A Thalésznak tulajdonított mondat jól jöhet a kapcsolatod egészségének felmérésekor is. hiszen nem is olyan könnyű megállapítani, hogy baj van-e, különösen ha nincs előtted jó példa. Sokan élnek boldogtalan párkapcsolatban, de maguk sem tudják, mi a baj. A boldogság – közhely, de igaz – belülről fakad, és amennyiben tudod, hogy számodra mikor mi jelenti az örömöt, segít abban, hogy eldöntsd, hol is tart a szerelmed…

Bízz az ösztöneidben – Ha a szíved mélyén azt érzed, hogy már egy ideje nem igazán működik a kapcsolatod, hallgass az ösztöneidre! Persze úgy tűnhet, könnyebb észre sem venni a negatívumokat, elkerülni a konfliktust, nem szembesülni azzal, amivel nem szeretnél. Ám ha hazudozol magadnak, hogy ne kelljen lépned, nem tudsz majd racionális döntéseket hozni! Nézd az egész képet, ne csak egy apró részletét, ami olyannak látszik, amilyennek látni akarod.

A tanácsokat Allison Pescosolido és Andra Brosh adta, akik a Divorce Detox (a válási méregtelenítés – a szerk.) nevű szolgáltató központ alapító szakértői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik