Élet-Stílus

Szex előtt nem ér a szeretlek

Egy kapcsolat igazán akkor veszi kezdetét, amikor először elhangzik ez a bűvös szó: szeretlek. De vajon ki mikor és miért mondja ki először?

A zene őrült tempóba csap, talán már fokozni sem lehetne tovább, kitart… mély, lélegzet… és azt suttogja a hős: szeretlek. Hányszor hisznek még a mesékben felnőtt emberek is, ha a szerelemről van szó? De vajon hogyan érkezik igazából? Például a közhely szerint a nők a romantikusabbak – de gondolnád, hogy a férfiak mondják a legtöbbször először azt, hogy szeretlek? És a többség sokkal boldogabb, ha szex után hallhatja, mint előtte.


Ne feledd időben elmondani…

A kutatók magyarázatért azokhoz az időkhöz nyúltak vissza, amikor még a nemi aktus egyértelműen magában hordozta a teherbe esés lehetőségét. Nem csoda, ha akkoriban egy nő számára életbe vágó volt, hogy a férfi, akivel együtt volt, kifejezésre juttassa érzelmeit. Ez az ősi ösztön talán még ma is munkál bennünk, és talán a szingliknek nem sem ártana felidézni magukban, amikor randevúra indulnak.

„Ha valaki még azelőtt mondja, szeretlek, hogy szexre kerülne sor, kifizetődő, ha egy kis szkepticizmussal fogadjuk” – jelentette ki Josh Ackerman, amerikai szociálpszichológus, aki szerint egyébként régóta tudott, hogy inkább a férfiak szokták kifejezni az érzelmeiket egy kapcsolatban, miközben a köztudatban épp az ellenkezője él.

Egy gyors felmérés során 45 embert állított meg az utcán Ackerman a kollégáival, és 65%-uk úgy vélte, a nők mondják ki először a varázslatos szavakat egy kapcsolatban, és 85% szerint a nőkben hamarabb ébrednek komoly érzések. Ám két későbbi tanulmány, amelyben 20 és 60 év között embereket faggattak, szintén alátámasztotta, hogy 70%-ban tényleg a férfiak vallottak szerelmet.


Ha már minden szót megénekeltek…

A következő három vizsgálat pedig tovább gazdagította a képet, amikor arról kérdezték a résztvevőket, mennyire tette boldoggá őket az érzelmek felfedése. Az alanyok egy részének el kellett képzelnie, hogy új kapcsolatuk van, másoknak pedig hogy épp most hallották a bűvös szót az előző heti kapcsolatukban. Érdekes apróságok derültek ki: amennyiben a pár még nem bújt ágyba, a férfiakat sokkal boldogabbá tette a szeretlek, mint amennyire a nőket.

Ám a párnacsatát követően, mint fent is írtuk, a nők fokozott örömmel hallgatták a vallomást, de nem csak ők! Azok a férfiak, akik hosszútávú kapcsolatra vágytak, szintén jobban örültek a szex utáni szónak, mint az azt megelőzőnek, Ackerman elmondása szerint: „Ha valaki szex után jelenti ki, hogy szeretlek, az sokkal jobb mutatója annak, hogyan érzi magát éppen – tette hozzá. – Nincs semmi kétértelműség benne, hogy szeretne még valamit elérni ezzel…”


Köszönhetsz is vele, ha úgy tervezed…

Ám azok a pasik, akik csupán egy éjszakás kalandra vágytak, tökéletesen boldoggá tette, ha még az ágyba vagy bárhova máshova való bújás előtt hallhatták a vallomást…

A tanulmány a Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik