Élet-Stílus

Karácsony – a legjobb társaságban

A szeret ünnepe nagyon kegyetlen időszak azok számára, akik valamiért egyedül maradtak. De nekik sem szabad magukba zuhanniuk!

Erőt próbáló időszak az év vége: decemberben végképp mindenhonnan azt látjuk, halljuk, hogy miként töltsük minél tartalmasabban az ünnepeket a családunk körében, ám van, akinek nincs kedve vagy épp lehetősége arra, hogy velük töltse ezt az időszakot. Ám a súlyos depresszió és önsajnálat helyett sok egyéb módja is van a karácsony és szilveszter eltöltésének…

Magányos farkasoknak

Van, aki természeténél fogva nincs oda a nagy társasági összejövetelekért, de persze azért számára sem feltétlenül felemelő, hogy egyedül kell kucorognia a fotelben, miközben az Igazából szerelmet nézi például. Épp ezért vedd kezedbe az irányítást: tervezd meg, hogy mivel töltöd az ünnepeket. Ha megengedheted magadnak, akár el is utazhatsz a hosszú hétvégére, a környezetváltozással kevésbé érzed nyomasztónak az ünnepet. Ha mégis inkább otthon maradsz, szerezz be egy jó könyvet vagy válassz ki filmeket. Ha lehet, inkább a vígjátékok közül válogass, mert üdítő a vigasztalódás egy sírógörcs után, de ugye, addig el is kell jutni.


Miért ne ünnepelhetnénk magunkat? – Fotó: Shutterstock

Azért ne mondj le a karácsonyi hangulatról sem: egy mutatós pici fenyő vagy asztaldísz elhozza az ünnep fényét, tegyél be halk zenét és akár főzhetsz magadnak egy kis forralt bort is – de ne feledd, a másnaposság egyedül csak még lehangolóbb. Nem kell lemondanod a finomságokról sem, sőt, kényeztesd magad a kedvenceiddel, hiszen a sütés-főzés kikapcsol, elfoglal. Ha pedig túl nagyra sikerül az adag, lepj meg belőle más egyedülálló embert. A nemrég megözvegyült szomszédodat, a buszmegállóból jól ismert hajléktalant…

Társaságkedvelőknek

Persze többen vannak olyanok, akik nem szeretnek egyedül lenni – ami egyáltalán nem szégyen, hiszen mint Elliot Aronson kiválóan kifejtette, az ember társas lény. Ha már a karácsony a szeretetről szól, akkor visszautalva az előző bekezdésre, akár embertársainkkal is törődhetünk ez alkalomból – vállalhatunk valamilyen önkéntes feladatot, például beteg gyerekeknek vagy magányos időseknek olvashatunk kórházban, esetleg az otthon nélkül maradottaknak szerezhetünk örömet sütivel, vagy más olyan finomsággal, amihez egyébként ritkán jutnak.

Tipp: Egyik télen meglepő információhoz jutottam egy fedél nélkül élő hölgytől. Piruló arccal átnyújtottam egy nagy csomag, még nem használt alsóneműt, aminek rossz lett a mérete. A hálája határtalan volt, elmondása szerint a hajléktalanok rengetegféle ruhaneműt kapnak, ám fehérneműt csak a legritkábban.


Jó társaságban szinte repül az idő – Fotó: Shutterstock

Sokan vannak, akik inkább nem keresik az emberek társaságát, természetesen ezt is meg lehet érteni. Ám, ha befogadsz egy édes lelencet valamelyik állatmenhelyről, azzal két élőlénnyel teszel jót: egyszer a szőrmókkal, aki otthonra lel, másodszor magaddal, mert kutya, macska rengeteg örömet tud szerezni. Ám, mint arra nem győzik felhívni a figyelmet a menhelyek, állatot sose ajándékozzunk másnak! Hiszen állatot tartani kinek, kinek saját felelőssége.

Azt mondod, nincs türelmed a napokig kanapé alatt kushadó lelenc cicához, és különben is allergiás vagy? Számodra is van ötletünk: helyezz ki egy madáretetőt! Fantasztikus és szívet melengető érzés figyelni a sürgő-forgó tollas jószágokat a csemegék körül.

Néhány fontos cím és telefonszám:
Lelkisegély-szolgálat: 116-123
Bármikor hívható 0-24 órában, nem kell körzetszám, ez egy egységes rövidített hívószám.
Református Telefonos Lelki gondozás:
06 01-201-0011
Telefon-lelkigondozas.hu>>
A 80-as körzetszámú telefonszámok ingyen hívhatóak, de mobilról nem elérhetők!
CARITAS Katolikus Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat:
06 80-505-503
DélUtán, 45 éven felülieknek: 06 80-200-866

Ajánlott videó

Olvasói sztorik