Élet-Stílus

Élje túl a karácsonyt a kedvenced is!

A póráz két végén című népszerű műsor szakértője segít, hogy háziállataink is biztonságban ünnepelhessenek velünk.

Victoria Stilwell már bebizonyította, hogy nemcsak a kutyák, hanem a gazdák nyelvén is ért. Az ünnepi időszak pedig mindegyiküknek megpróbáltatást jelenthet, ha nem készülnek fel rá eléggé. Íme, néhány hasznos tipp, ami segít megóvni háziállatainkat.


Csábító falat, ami végzetes is lehet – Fotó: Shutterstock

1. Etetés mértékkel – Ha összejön az egész család, és mindenki dob egy-két falatot, mert olyan szépen kéri, akkor egy kisebb kutya vagy cica nem biztos, hogy meg tud birkózni vele, sőt, így akár a nagyobb testű állatok is kaphatnak gyomorrontástól kezdve akár hasnyálmirigy gyulladást is karácsonyra.

2. Veszélyes ételek – A csokoládés sütemény finom, de nem a kutyáknak való, míg az avokádó például a madarakra veszélyes, de a csontok, különösen a baromfi, is sok problémát okozhat a közhiedelemmel ellentétben. Akár bélelzáródás is lehet a kényeztetés eredménye!

3. Gyertyák a szélben – Lehet, hogy szép a gyertyaláng, de annál veszélyesebb, különösen ha egy kíváncsi macska vagy játékos kiscica tartózkodik a közelben. Az illatos gyertyák pedig megint csak a díszmadaraknak nem tesznek jót, mivel elég érzékenyek a légzőszerveik.

A macskák kíváncsiak és szeretnek vadászni

4. Gonosz karácsonyfa – Mivel a tappancsos barátunk volt itt először, még a fenyő beszerzésekor gondoljunk arra, hogy olyat válasszunk, ami nem hullajtja a tűleveleit. Egyáltalán nem kellemes élmény, amikor az ember, pardon, állat puha mancsába beleáll egy olyan szúrós izé. A macskák például műfenyőt vennének…

5. Még gonoszabb – A fenyő még nagyobb gondot okozhat, ha például a macsesz meg is rágja a tűlevelet, de a szabadon röptetett papagájnak sem tesz jót, sőt akár az életébe is kerülhet a kóstolgatás. Ebből a szempontból a műfenyő is veszélyt jelent!

6. Vendégjárás – Ahogyan mi emberek sem viseljük egyformán a változásokat, szőrös vagy tollas barátaink is eltérően reagálhatnak a megnövekedett életre az otthonukban(!), hogy a kíváncsi és dögönyözni vágyó gyerekekről ne is beszéljünk. Legjobb, ha a társaságkerülő kedvenceinknek biztosítunk egy nyugalmas helyiséget, de az egész évben szobában tartott négylábút se csukjuk ki a hidegbe! Sőt, vigyázzunk, hogy ne is szökjenek ki ajtónyitáskor – de a biztonság kedvéért előre gondoskodjunk arról, hogy legyen mikrochipjük, valamint nyakörv az adataikkal.

7. Mérgező növények – A cserepes virágok közül több is megfontolást igényel, ha háziállatot tartunk. Karácsony tájékán a mikulásvirág, a fagyöngy egyaránt gondot okozhat, ahogy az amarillisz és az azálea is mérgező lehet, ezeket inkább mellőzzük, ha már van háziállatunk.

Stilwell tudja, ki melyik végén van a póráznak – Fotó: Positively.com

8. Girland a pocakban – Egy állatka mindent megkóstol, hiszen így ismeri meg a világot, már miért is hagyná ki azokat a szépen csillogó-villogó izéket. Ki tudja, hátha finom? Az ajándékokról lekerült szalagok legalább olyan ínycsiklandó csemegének tűnhetnek… Ha túl sok kerül belőle a pocakba, ismét csúnya és akár végzetes bélelzáródás lehet a vége.

9. Mire valók a fák? – Ha nem tudod azonnal a választ, kérdezz meg egy cicát! Nincs az a macs, amelyik ne akarná megmászni, épp azért tegyünk meg mindent a csillogó fa rögzítéséért, hogy ne boruljon fel az első óvatos próbálkozásnál.

10. Mire jó az üvegdísz? – Hát játékra, felelnének azonnal a macskák, ha épp nem azzal lennének elfoglalva, hogy jól megpofozzanak egy szemtelenül villogó gömböt. Az pedig csak az egyik fele, hogy eltörik a dísz, de a darabjai az állatokra és az emberekre egyaránt veszélyt jelenthetnek. Ugyanígy az angyalhaj is kihívást jelent az ősi vadászok számára, ne csodálkozzunk hát, ha a fa bánja az ösztönöket. Lehet, hogy az a legjobb, ha az egészet egy jól zárható üvegszekrénybe tesszük…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik