Élet-Stílus

Hogyan kerülünk a fa alá?

Néhány fenyőfa, amely alatt mi is lehetünk ajándékok.

Még egy utolsó hatalmas roham karácsony előtt, aztán jöhet a szeretet, a zabálás, az ajándék. Biztosan mindenki nagyon izgul már, mi azonban – lévén ez egy utazás rovat – ezúttal nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi is kerül a fa alá, hanem inkább arra, hogy mi hogyan kerülünk oda, és hogy férünk be alá? Nagyon egyszerűen. Felkeressük a világ és Magyarország legnagyobb fenyőit.

Hyperion. Ez most nem Keats nagysikerűje, és nem is az általa inspirált legújabb – Dan Simmons írás – sci-fi nagy mű, hanem a világ leghatalmasabb fája. Az óriás mamutfenyők közé tartozó Hyperionért sajnos elég messzire kell utaznunk, de higgyék el, megéri. Egészen Amerikáig, azon belül is Kaliforniába a Redwood Nemzeti Parkba, ahol fajtársaival együtt éldegél immáron több ezer éve ennek a csodás földi létformának a legnagyobbika. Magassága 115,5 méter, törzsének átmérője meghaladja a 9 métert, tehát ha csak a karácsonyi ezüstfenyő árfolyamot nézném, ahol a fák métere 4-6000 forintba kerül, akkor jól látható, hogy ezt a fát bizony nem nagyon éri meg kivágni és haza vinni. Annál is inkább, mivel egy épületbe se férne be, arról pedig nem is beszélve, hogy a fa koronaszerkezetében olyan létformák találtak maguknak lakhelyet, melyek az egész bolygón egyedülállóak. Erről ebben a kis filmben bővebben beszámol nekünk a fát megmászó tudós:

(Magyar felirattal ezen a linken tekinthető meg.)

Szóval érdemesebb odalátogatni és a Hyperion (vagy bármely másik mamutfenyő) alatt ajándékozni egymásnak ezt-azt, ha maga a fa látványa nem elég ajándék.

Persze nem kell ennyire messzire utazni, ha az ember természetes formájában szeretne megcsodálni egy hatalmas mamutfenyőt, hiszen Magyarországon is találhatunk belőlük néhányat. A három (arborétumban található) legnagyobból kettőt a Somogy megyében lévő Iharosberényben, az Inkey-kastély – természetvédelmi területté nyilvánított – parkjában. Igaz ezek azért méretükben elmaradnak amerikai rokonuktól, de hát odaát a mekiben a nagykóla is egy literes. Hazánk legnagyobb mamutfenyője 38 méter magas (ez 270-es lakás-belmagassággal számolva egy 14 emeletes panelháznak felel meg), átmérője pedig kicsivel több, mint 7 méter. A második legnagyobb se nagyon marad el ettől, annak átmérője 663 cm. Aki pedig beéri a harmadik legnagyobb hazai mamutfenyővel, annak a Szombathelytől nem messze található Gencsapátira kell utaznia. Az itteni példány 624 cm-es átmérővel büszkélkedhet.


Gigantikusak is lehetnek… – Fotó: Shutterstock

Ha valaki nem ragaszkodik feltétlenül a saját fenyőhöz, az nyugodtan felkeresheti ezeket a monumentális fákat és megtarthatja élete legnagyobb karácsonyát, egy igazi, élő fenyőfa alatt, de persze a szeretet nevében ugyanezt megteheti bármely hazai fenyőerdő egy-egy csodás példánya alatt is anélkül, hogy kivágná ezeket a különleges élőlényeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik