Élet-Stílus

Eltűnt az egyik melle Pilates közben

Egy hölgy épp légzőgyakorlatokat végzett, amikor legnagyobb rémületére teste „beszippantotta” az egyik mellimplantátumát.

Az 59 éves, meg nem nevezett asszonynak mindkét mellét el kellett távolítani rákos megbetegedés miatt, ezt követően mellimplantátumok segítségével korrigálták megjelenését. Ráadásul a baltimore-i nő nemrég egy szívműtéten is átesett, a bordáit is érintette a beavatkozás. Mindez amiatt vált fontossá, ami egy Pilates edzés során történt vele: az úgynevezett Valsalva-manővert végezte éppen, amikor elmondása szerint „a testem beszippantotta az egyik implantátumot”.

Be is jelentkezett a John Hopkins kórházba, bár fájdalmat nem tapasztalt, sőt a megváltozott állapota légzési nehézségeket sem okozott számára, pedig az implant a két tüdeje közé ékelődött be. Szerencséjére egy gyors műtét során vissza tudták helyezni az eredeti helyére, számoltak be a kórház orvosai, röntgent is mellékeltek hozzá.

A neves amerikai kozmetikai sebész, dr. Anthony Youn szerint ijesztő az eset, úgy véli, azért történhetett meg, mert a protézist a mellizom alá, a bordákra ültették, ami jellemző megoldás, ha valakinek eltávolították a mellét. „Amikor a páciens elvégezte a Valsalvát, a musculus pectoralis (mellizom) megnőtt, és átpréselte a mellimplantátumot a bordák között” – nyilatkozta az orvos tapasztalatai alapján, bár a baltimore-i asszonyt nem ő műtötte. Hozzátette, mivel a korábbi szívműtét miatt a szövetek károsodtak, a mellizom ereje elég volt ahhoz, hogy mélyen a mellkasba préselje az implantot.

Vasalva-manőver
Antonio Maria Valsalva (1666-1723) olasz anatómus fedezte fel a módszert. Felhasználják orvosi vizsgálatokhoz, illetve  nyomáskiegyenlítésre például repülőn, de a szívritmuszavar tüneti kezelésére is. Egy nagy légvétel után, fogjuk be az orrunkat, csukjuk be a szánkat, és próbáljuk kifújni a levegőt. Mivel ez lehetetlen, préselni kezdünk, akárcsak székeléskor. Az ennek következtében kialakuló ideiglenes mellkasi nyomásemelkedés segít „helyrebillenteni” a szívritmust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik