Nagyvilág

Elhunyt a mellrák elleni küzdelem ikonja

Evelyn H. Laudernek köszönhető a rózsaszín szalagos mozgalom elindítása. A petefészekrák szövödménye vitte el.

New Yorkban elhunyt Evelyn H. Lauder, az Estée Lauder kozmetikai vállalat vezetőségének tagja, akinek kulcsszerepe volt abban, hogy a rózsaszín szalag világszerte a mellrák fenyegetésével kapcsolatos tudatosság jelképe lett – jelentette vasárnap a CNN. A 75 éves híresség családja körében halt meg a petefészekrák szövődményeinek következtében.

Evelyn Hausner 1936. augusztus 12-én, Bécsben született. Szüleivel együtt az Egyesült Államokba menekült a nácizmus elől. Főiskolásként ismerkedett meg leendő férjével, Leonard A. Lauderrel, a kozmetikai birodalmat megalapító Estée és Joseph Lauder fiával.

Evelyn a családi vállalatban az alelnökségig emelkedett, a nemzetközi parfümfejlesztő részleg vezetője lett. A leginkább azonban a női egészség érdekében tett fáradozásai miatt vált ismertté. Személyesen 13,6 millió dollár adományt gyűjtött össze az Evelyn H. Lauder Mellrák Központ javára, amelyet 1992-ben nyitottak meg a Memorial Sloan-Kettering Rákközponton belül. Létrehozott egy további 5 millió dolláros alapítványt, amelynek feladata a kutatások támogatása.

A rózsaszín szalagot Alexandra Penneyvel, a Self magazin akkori főszerkesztőjével közösen tették meg a mellrák elleni harc jelképévé. Az Estée Lauder üzleteiben ilyen szalaggal kezdték terjeszteni a felvilágosító anyagokat, és a vásárlók a megjelölt termékek megvételével maguk is több tízmillió dollárra járulhattak hozzá a mellrák elleni küzdelemhez. A rózsaszín szalag vált a szimbólumává a Self magazint által 1991-ben elindított Mellrák-tudatossági hónapnak is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik