Élet-Stílus

Új mell, jobb élet

Azok a nők, akiknek el kellett távolítani a mellét, majd helyreállították, rohamos gyógyulást mutattak.

Egy nő életében a mellrák nem egyszerűen csak súlyos betegséget jelent, de a nőiességébe vetett hite is megrendül(het), amikor el kell távolítani a keblét. Ám azoknál a betegeknél, akiknél masztektómiát hajtottak végre, de később helyre állították a keblüket saját hasi szövetükből, gyors javulás mutatkozott a fizikai, társas és szexuális életükben is. Alig három héttel a beavatkozás után jelentkeztek az előnyei a műtétnek, ugyanakkor még három hónappal később is szenvedtek a hasi sebük miatt, ahonnan eltávolították a szövetet.

Ezek az eredmények segíthetik azokat a nőket a döntésben, akik még a helyreállító műtét előtt állnak, vélik a kutatók. Az eredményeket megerősítette egy plasztikai sebész is: „Míg ez a tanulmánynak csupán egy speciális típusú emlő rekonstrukciót vizsgált, nekem az a tapasztalatom, hogy minden nő, aki sikeres helyreállító beavatkozáson esett át, jobban érezte magát pszichésen és szexuálisan is” – jelentette ki dr. Philip Bonanno, az Észak-Westchester Kórház esztétikai sebészeti részlegének igazgatója.

A kutatás során 51 olyan nőt vizsgáltak, akik kétféle, korszerű mell helyreállító műtéten estek át 2009 júniusa és 2010 novembere között. Ezeket az eljárásokat előszeretettel alkalmazzák Észak-Amerikában és Európában is. A páciensek a műtét előtt, után, illetve három hónappal később kitöltöttek egy-egy kérdőívet.

A tanulmány a Cancer című lapban jelenik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik