Élet-Stílus

Az alváshiány akár halált is okozhat

Ha nem tudunk nyugodtan és valóban pihentető módon aludni, az rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is.

Bizonyított tény, hogy azok az emberek, akik naponta nem tudnak legalább 5 órát mélyen és pihentetően aludni, azok rövid távon depressziót, és más testi-lelki zavarokat élhetnek meg. Kínzásként is alkalmazták az alvásmegvonást például a hírhedt velencei ólomkamrákban. Sőt, a folyamatos alváshiány akár halált is okozhat szélsőséges esetekben. Ahhoz azonban, hogy jól aludjunk, az kell, hogy megfelelő legyen az ágyunk és ágyneműnk.

Mindenki máshogy szeret aludni. Van, aki el sem tudja képzelni, hogy ne kőkemény deszkákra hajtsa le a fejét, de vannak olyanok is, mint a mesebeli királylány, aki még egy szem borsót is megérzett több tucat paplan alatt. Számukra a pihe-puha matrac és paplan jelenti a nyugodt álmot. Érdemes odafigyelni az ágy és az ágynemű kiválasztásakor, hogy jó döntést hozzunk. Hiszen ez nem kis befektetés, ám ha jól döntünk, akkor hosszú ideig szolgálhat minket az általunk választott darab. A választás során nemcsak az árak szabnak határt, de figyelembe kellett azt is venni, hogy mi az, ami a szoba hangulatába illik. A színek, a formák össze kell hogy illeszkedjenek. Hiszen nem vehetünk fekete ágyat, ha minden más barna színben pompázik a szobában.

A matrac kiválasztása pedig külön művészet: nem elég megnézni, ki is kell próbálni. Vajon elég kényelmes? Jó érzés rajta feküdni? Elég kemény vagy puha? Hány évig tud majd szolgálni minket? Ezeket a kérdéseket mind érdemes feltenni, és nemcsak magunknak, hanem a szakembereknek is. Gyorsan kiderülhet, hogy egy drágább, de jóval jobb minőségű termékkel sokkal jobban járunk, mint a korábban kinézett olcsóbbal, ami talán feleannyi ideig sem fogja bírni a gyűrődést alattunk.

Ehhez azonban szükség van arra is, hogy beszerezzünk egy matracvédőt. Ez télen lehet elektromos melegítővel ellátott darab, nyáron pedig könnyű anyagból készült. Ezeknek a védőknek a nagy előnye, hogy nemcsak a véletlenül kiöntött reggeli kávétól védi meg a matracot, de minden kellemetlen, nehezen kiszedhető szennyeződéstől is.

Végül ne felejtsük el azt sem, hogy az ágyban még szükségünk lesz megfelelő párnákra és takaróra is. Ha érzékeny a nyakunk a túl sok ülőmunkától, vagy más egészségügyi problémával küzdünk, akkor érdemes beruházni egy jádeköves vagy tönköllyel töltött párnába. Ezeknek a pozitív hatása orvosilag is elismert. De ha csak egyszerű álmatlanságtól szenvedünk, akkor vegyünk egy kis levendula vagy citromfűolajat, csepegtessük lefekvés előtt a párnánkra, és egész biztos, hogy édes álmokra számíthatunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik