Élet-Stílus

A korán kelés lehet élvezetes

Ha sikerül rávenned magad, nemcsak aranyat lelsz, de több dolgot elintézel, mint az, aki délben mászik elő az ágyból.

Hogy valakiből éjszakai bagoly lesz vagy korán kelő, az egyszerre több dologtól is függ. A szakemberek szerint komoly szerepe van benne az életkornak, a géneknek, de leginkább az életmódnak. Nem meglepő, hogy az éjszakai baglyok jelentős része a fiatalok közül kerül ki: ők még könnyebben bevállalják, hogy egy-egy nehezebb nap feszültségét hajnalig tartó bulizással vezessék le.

Ennek oka egyrészt az, hogy a szervezetük gyorsabban regenerálódik, másrészt, hogy általában kevesebb kötöttséggel élnek együtt – munka, napi teendők –, mint az idősebb korosztály. Függetlenül azonban az éjszakai dorbézolásoktól, a korán kelés a többségnek komoly gond. Tegyük a szívünkre a kezünket: őszintén, ki az, aki szívesen mászik elő sötétben, hidegben, órára az ágyból?

Pedig elméletileg nem kizárt. Legalábbis ezt állítják a szakemberek, akik szerint már az is meghozhatja a kedvet, ha arra gondolunk, hogy így az egész napunk aktívabban telhet és több mindent elintézhetünk, mint azok, akik lustálkodnak. Nem árt, ha emellett tudjuk azt is, hogy egy idő után kénytelenek leszünk korán kelni: minél idősebbek leszünk, annál jobban megváltoznak az alvási szokások (az erre vonatkozó kutatások azt mutatják, hogy idővel egyre korábban fekszünk és ezzel együtt egyre korábban kelünk majd).

És ha már egyszer úgyis muszáj lesz, mivel tudjuk élvezetessé tenni? Az alvásszakértők szerint azzal, ha minél hamarabb hozzászoktatjuk magunkat. Íme, néhány hatékony tipp, ami segíthet:

1. Minden reggel ugyanabban az időpontban kelj!
2. Kelj fel az első csörgésre! Ne “szundizz”!
3. Ébredés után szedj be egy nagy adag napfényt!
4. Reggeli testmozgás!
5. Próbáld ki a melatonint – már nap 0,5 mg is elég lehet belőle 8 óránként.
6. Ne aludj fényben!
7. Aludj eleget!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik