Élet-Stílus

Újabb hajfestés miatti tragédia

Az örök ifjúság (látszatának) kergetése közben akár életünket is kockáztathatjuk: akár életveszélyes is lehet a hajfestés...

A brit Julie McCabe (38) összeesett és kómába zuhant alig néhány perccel azt követően, hogy befestették a haját, az orvosok mindössze 8 százalékra becsülték túlélési esélyeit, írta a Daily Mail. Rövid időn belül ez a második olyan eset, amikor súlyos allergiás reakció jelentkezett a hajfesték egyik összetevőjével szemben, ami egyébként a kapható festékek 99%-ában megtalálható.

Néhány héttel korábban egy 17 esztendős lány vesztette életét 20 perccel azután, hogy befestette a haját. Bár Tabatha McCourt ügyét még mindig vizsgálják, egyre inkább arra gyanakszanak, hogy az allergiás reakciót mindkét esetben a parafenilén-diamin (PPD) nevű vegyület váltotta ki, ami 250 ezer emberből egyet érinthet, és amely anyag a sötét és fekete színű hajfestékekben található meg.

„Szerencsére a fodrászatomban még hasonló eset sem fordult elő, talán azért is, mert minden alkalommal festés előtt bőrpróbát végzünk – jelentette ki Princzes Eszter, fodrász –, ilyenkor 24 óráig fent hagyjuk, hogy kiderüljön.” Elmesélése szerint annak idején a fodrásziskolában alapszintű felkészítést kaptak esetleges allergiás reakció fellépésének esetére. Tapasztalatai szerint inkább az ammóniára szoktak a vendégek allergiásak lenni, de léteznek ma már ammóniamentes hajfestékek is.

Ritka esetekben, mint a fenti baleseteknél, nem az első alkalmazás után jelentkezik a probléma, hanem később alakul ki intolerancia a festék valamelyik összetevőjével szemben. McCabe sem először használta a L’Oreal termékét. A kozmetikumokat gyártó óriáscég egyébként azonnal felajánlotta segítségét a családnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik