Élet-Stílus

A borra is lehetsz allergiás

Bármennyire hihetetlen, a világon legalább 500 millió olyan ember él, akinek a bor nem az alkohol miatt tilos.

A borallergia, csakúgy mint az összes többi fajta allergia, terjedőben van, és hasonlóan a többihez borzasztó kellemetlen. A tünetei pontosan ugyanazok, mint a virágpor- vagy szőrallergiások esetében: a beteg szeme bepirul, bedugul az orra, köhög és a légzése is nehézkessé válik.

Azt, hogy az allergiát a bor melyik alkotórésze váltja ki, vizsgálatukban dán kutatók próbálták feltérképezni. Kiderült, hogy a tüneteket okozó allergén megtalálható mind a fehér-, mind a vörösborokban. Ezek azok a cukorfélék, amelyek fehérjékhez kötődnek, a kémiai nevükön glikoproteinek, amik a bor ízéhez és zamatához kellenek.

A borkedvelők számára jó hír, hogy az ital csupán a világ népességének 8%-ánál vált ki allergiás tüneteket és talán nekik is segítségükre lehet a most elkészült vizsgálat. Ebben ugyanis sikerült jó néhány glikoproteint elkülöníteniük, igaz, további kutatómunkára is szükség van, amíg tisztázódik, hogy melyek az allergiát okozó, borba nem való molekulák és melyek a nélkülözhetetlen ízforrások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik