Élet-Stílus

Kedvenc nélkül is lehetsz állatallergiás

Ha a kisállat-tulajdonosok csökkentik az allergének számát az otthonukban, azzal kevesebb állati eredetű allergént szórnak szét máshol is.

Az amerikai otthonok 92 százalékában található állati eredetű allergén, annak ellenére, hogy csupán 52 százalékban tartanak valamilyen kedvencet, állítja dr. Dana Wallace, az American College of Allergy, Asthma and Immunology (allergiai, asztma és immunológiai testület) elnöke egy sajtóközleményben. Az pedig komoly gondot okozhat az allergiás gyermekek számára az iskolákban, amikor osztálytársaik allergéneket hoznak magukkal a ruhájukon vagy táskájukkal.

„Tanulmányok támasztják alá, hogy amikor asztmás gyerekek, akik allergiásak a macskákra, olyan osztályba járnak, ahol sok a cicatulajdonos, több lesz az asztmás tünet – tette hozzá. – Az iskolaév kezdetén mindig van egy kiugrás az asztma epizódok számában, ahogy a nyári szünet után a diákok ismét szembetalálják magukat az allergénekkel.”

A szakember tanácsokkal is szolgált a gazdák számára, amivel javíthatnak ezen a helyzeten:
– Szabjanak határt annak, hol járhat az állat a lakásban, ez különösen igaz a hálószobára. Így ki tudnak alakítani egy „allergén mentes zónát”.
– Mossunk, amit lehet, pl. ágyneműt, fehérítővel.
– A matracokat és párnákat sűrű szövésű mikroszálas szövettel borítsuk.
– A légtisztítókhoz és a porszívóhoz használjunk HEPA filtert (high-efficiency particulate air filter: nagy hatékonyságú részecskeszűrő).
– Lehetőleg kerámia vagy fa borítású legyen a padló.
– A kárpitos helyett a bőr borítású bútorokat részesítsük előnyben.
– Rendszeresen fürdessük a kedvenceinket.

Ezek a tippek azoknak a gazdiknak is segíthetnek, akik saját maguk allergiásak a háziállatukra.

Tudtad?
A tévhittel ellentétben, aki allergiás a macskára, annál a reakciót
nem az állat szőre, hanem egy fehérje váltja ki, ami az állat nyálában, bőrében és faggyúmirigyeiben található meg. Elvileg létezik már hypoallergén macska az egyesült államokban, de ezt semmilyen tudományos kutatás nem támasztja alá, viszont rendkívül drága, ugyanakkor bizonyos fajtákat, például a szibériai erdei macskát kevésbé allergizálónak tartják, mint a többit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik