Élet-Stílus

Gőze nincs a marháról a jövő hamburgerének

Az első, laborban növesztett burgerre még egy évet várni kell.

Nagyon úgy tűnik, hogy meg kell barátkoznunk a „laborételek” gondolatával. Ezeknek már nem csak az ízét fokozzák mesterségesen előállított szerekkel, hanem teljes egészében laboratóriumban készítik őket. Az első ilyen szó szerint „műkaja”, talán meglepő módon egy egyszerű hamburger lesz, amire ha minden jól megy csak 2012 második feléig kell várni.

A közvélemény persze felzúdult a hír hallatára: nem nagyon értik ugyanis, miért van szükség természetes ételek helyett olyanokra, amiket laborban növesztenek. A kutatók azonban igyekeztek mindenkit megnyugtatni, hogy a „laborburger” célja nem a sorozatgyártás, csupán az, hogy bebizonyítsák, képesek arra, hogy természetes hozzávalók nélkül, tisztán mesterséges úton fogyasztható, mi több, finom ételt készítsenek.

A hollandiai Maastricht Egyetem érbiológusa, Mark Post a Reutersnek elmondta, a kutatás azért kiemelten fontos, mert a mostani állatállomány egy idő után már nem tudja kielégíteni a fogyasztói igényeket – arra pedig felesleges várni, hogy ha elfogy a hús, hirtelen mindenki vegetáriánus lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik