Élet-Stílus

Kiderült, mitől hízunk

Az antibiotikumok bevetése átalakította az életünket olyan területeken is, amire nem is gondoltunk volna.

A legfrissebb eredmények szerint ezek a vényköteles gyógyszerek sokat árthatnak, ha túl sokat használunk belőlük. Nem csupán arról van szó, hogy a különböző kórokozók hozzászoknak az antibiotikumokhoz, de akár az elhízási hullámért is felelősek lehetnek. Ugyanis az antibiotikum-kúrák túl gyakori ismétlésével elpusztulnak a jó baktériumok is az emésztőrendszerünkben, ami kihatással van a hormonháztartásunkra is, aminek köszönhetően végül a szervezetünk éhesebbnek érzi magát.

Dr. Martin Blaser, a Langone Egészségügyi Központ (New York-i Egyetem) kutatója megfigyelte, hogy azok az egerek, amelyek antibiotikumot kaptak kísérletek során, többet híztak, mint azok, amelyek nem kaptak. A szakember úgy véli, mindez igaz lehet az emberre is, különösen a Helicobakter okozta gyulladásokkal kapcsolatban, amely felelős a fekélyekért is. Szerinte ugyanis ezek a fertőzések jó része veszélytelen, ám az orvosok hajlamosak azonnal antibiotikummal kezelni, ami viszont megváltoztatja a gyomor működését.

„Az antibiotikumok csodálatosak – nyilatkozta az ABC Newsnak. – Az elmúlt hetven évben megváltoztatták az egészséget és az egészségügyet is. De amikor az orvosok antibiotikumot írnak fel, akkor azt gondolják, annak nem lesznek hosszútávú hatásai. Mi viszont bizonyítékot láttunk arra, hogy az antibiotikumok tartósan képesek megváltoztatni a szervezetünkben található jótékony baktériumokat.” A megoldás szerinte az lenne, ha olyan keskeny spektrumú antibiotikumokat fejlesztenének ki, amelyek célzottan hatnának és nem pusztítanának el minden baktériumot. „Ám ilyenek egyelőre nem léteznek” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik