Élet-Stílus

Mitől hízik a nő?

Kutatók meglepő felfedezést tettek: az elhízásért felelős lehet az egyik nemi hormon is.

A tüszőhormon nélkülözhetetlen ahhoz, hogy valaki igazi nőnek érezze magát: elősegíti a másodlagos női nemi jellegek fejlődését, mint a mellek, valamint szerepet játszik a méhnyálkahártya vastagodásában, illetve a menstruációs ciklus szabályozásában is. Egy friss kutatás szerint ezen kívül az ösztrogén néven is ismert női nemi hormon szabályozza az energiafelhasználást, az étvágyat és a testsúlyt, illetve az agy bizonyos részein található, nem megfelelő ösztrogén receptorok elhízást okozhatnak.

„Az ösztrogén nagy hatást gyakorol az anyagcserére – jelentette ki Deborah Clegg, belgyógyászati kutató. – Korábban nem gondoltunk a nemi hormonokra úgy, mint a táplálékbevitel és a testsúly kritikus szabályozóira.” A kutató és csapata állatkísérletek során figyelt fel a jelenségre: azoknál a nőstény egereknél, ahol az agynak azokon a bizonyos területein hiányzott az ösztrogén receptor alfa – egy olyan molekula, ami ösztrogén jeleket küld az idegsejteknek – elhíztak, és túlsúllyal kapcsolatos betegségek, mint cukor- és szívbetegség jelentkezett náluk.

Ezek az eredmények különösen a változókorú nők számára fontosak: hiszen örök kérdés, hogy jó vagy rossz döntés a hormonpótlás. Amennyiben sikerülne a hormonpótlás során az ösztrogént csupán az agynak azokra a helyeire eljuttatni, amelyek a testsúly szabályozásáért felelősek, egyúttal elkerülhetővé válnának azok kockázatok, amelyek akkor jelentkeznek, ha a testben mindenhova eljut a tüszőhormon – ilyen például a mellrák és a stroke.

A tanulmány a Cell Metabolism című szaklapban jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik