Élet-Stílus

Így lesz 45 emeletből 88 [PingHong blog]

Sosem néztem meg rendesen a liftben az emeletek számozását, de most rájöttem, hogyan lesz egy 45 emeletes házból 88 emeletes.

A kínaiaknál úgy vélik, hogy az a szám, amelynek a kiejtése kedvezőtlen vagy rossz dologra hasonlít, maga is szerencsétlen. Ez állítólag változó, merthogy a kínai nyelvjárások is változóak, így a hangi alak is eltérhet. Ilyen kedvezőtlen számok a négy, öt, hat, és a hét. Ezek közül a négyes a legrosszabb, maga a halál. A kínaik ezt olyan komolyan veszik, hogy némely termékcsaládokból nem adnak ki négyes szériát (hogy értsd: Ilyenek a Nokia mobilok vagy a Canon PowerShot G-sorozat ; a G3 után a G5 jön).

Tessék követni a Facebookon is!

A szerencsés számok ugyanezen az elven működnek, tehát ha van egy pozitív jelentésű szó, aminek a hangzása olyan, mint a számé, akkor az a szám itt aranyat ér. Ezekért a számokért a kínaiak fizetni is képesek, egy sok nyolcassal bíró telefonszám, cím, emelet, házszám, rendszám, vagy bankszámlaszám igen nagy presztízzsel bír. Tehát minél több a nyolcasod, annál nagyobb király vagy. A nyolcas a szerencse és a vagyon száma.

Ráleltem néhány bicskanyitogató adatra a neten. Többek között arra, hogy van olyan ember a világon, akinek csupa nyolcas van a telefonszámában és ezért “mindössze”  270 723 ropogós zöldhasút, azaz több mint 50 millió forintot fizetett. Érdekesség az is, hogy a pekingi olimpiai játékokat 2008. 08. 08-án, 08:08 perckor nyitották meg. De szeretik a kettest is, például azért, mert a dolgok csak párosan jók, a hármas szám hangzása pedig a születésre hajaz, azt meg azért szeretik. Nagyon pozitív szám még a hatos és a kilences is. Nem sorolnám fel az összes számot és érdekességet, aki szeretne többet tudni, annak hatalmas segítséget jelenthet a Wikipédia.

Ami engem igazán érdekel az az, hogy mi a helyzet a szállodai lifttel és az emeletek számozásával.

Nézzék csak:

Kissé bátortalanul, de be kell vallanom, hogy csak nemrég vettem észre, hogy nálunk nincs 4-es szám, tehát negyedik vagy huszonnegyedik emelet sem. Ekkor kezdtem utánajárni a dolognak, a nem túl alapos nyomozásom eredményét pedig már el is olvasták a kép feletti bekezdésekben.

A végére azonban hagytam még egy nagyon érdekes dolgot, ami megmagyarázhatja azt is, hogy amellett hogy (már csak a magas páratartalom miatt alacsonyan szálló felhők miatt is) miért van annyi felhőkarcoló és miért olyan nagyon sok emeletesek a hongkongi toronyházak…

A  hongkongi Conduit Road 39-es szám alatt található épületnek a tervezői egy számomra inkább csak érdekes, számukra azonban sikeres számozási rendszert alakítottak ki. A legfelsőbb emelet száma 88, a kínai dupla szerencse jele. Amint azt már említettem, Hongkongban szokványos dolog, hogy nincsen négyes szám vagy negyedik emelet a házakban. Állítólag ezt az építésügyi hatóság sem nehezményezi, hiszen nincs egyéb követelményük, minthogy a számozás logikus legyen. Kinek mi, ugye… A ház tervezői összesen 43 köztes emeletet hagytak ki az épületben, többek között a 14., 24., 34., 54. és  64. emeleteket, valamint minden emeletet 40 és 49 között, és ezt megspékelték még azzal, hogy a 68. emelet után a 88. jön. Így lesz egy 45 emeletes ház 88 emeletes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik