Élet-Stílus

Kik voltak a Sound csúcsragadozói?

Simán végig lehetett bulizni a Balaton Soundot akkor is, ha valaki utálja a kőkemény elektronikus zenét. De mitől prémium a Sound? Nemcsak a porcelánvécétől és a drága bortól. Képgalériával.

Na, kik voltak a balatoni „prémiumfesztivál” csúcsragadozói? Nem a csapatokban, peckesen vonuló atlétatrikós, rettenetesen kigyúrt srácok, még ha ők úgy is gondolják magukról. Más fesztiválon még nem láttam ugyanis ennyi ismert üzletembert, hírhedt pesti milliárdost pólóban, rövid gatyában, jóllakott napközisként önfeledten flangálni. Egyikőjük három gyönyörű lánnyal mászkált kézen fogva, láncot alkotva, boldog mosollyal az arcán, a látványtól pedig kiborultak az irigységtől sárga atlétatrikósok, akik aztán mellém telepedtek le a kánikulai délutánon törölközőjükkel a Balaton partjára. Kicsit zajosak voltak, de a fesztivál legjobb párbeszédét köszönhetem nekik: „Nagyon adja a nap today tesó!” – mondja az egyikük. „Hát ja, te milyen faktorral csapatod a menetet öcsém?” Ez így annyira kerek, hogy nem is tudnék hozzátenni semmit.

Ha már prémium, akkor a fesztivál végén felhúzott borfalura illett ez a jelző leginkább. Persze a fröccs volt a sláger, de egészen nagy formátumú borokat is kimértek a műanyagpoharakba. És fogytak is rendesen. Az egyik lány, miközben roséfröccsömet készítette, akaratán kívül egy mondatban szemléletesen sommázta, miért is prémium a Balaton Sound: „Mindenkinek iPhone 4-ese van, és mindenkié törött.”
További képeka  galériában! Fotó: Kummer János / fn.hu

További képek a galériában! Fotó: Kummer János / fn.hu

Ez azért nem teljesen igaz, biztosan nincs annyi iPhone 4 az országban, ahányan idén kilátogattak a Soundra. Nem lehet nem észrevenni, mennyivel többen voltak idén, mint tavaly, szombat este nagyon könnyű volt leragadni az egyes koncerthelyszínek között, a fő sétányokon elképesztően hömpölygött a tömeg. A legdurvább talán a party aréna volt. Fedett sátor, irtózatos meleg, és olyan zene, ami a játéktermi flippergépek felerősített hangjaira emlékeztetett. Rejtély, hogy lehet ezt 10 percnél tovább bírni, azt hiszem ehhez nagyon komolyan kell módosítani a tudatot.

De szó sincs arról, hogy a Soundot csak a szeletelős zene rajongói tudták élvezni, az is végigbulizhatja a Soundot, aki nem szereti a kőkemény elektronikus zenét. Nekem is sikerült, hiszen volt PASO, Parov Stelar, Portishead, Underworld és Stereo MC’s is. Érdekes viszont, hogy a lehető legkommerszebb, legvacakabb zene a szigorúan őrzött VIP-sátorban, a fentebb említett rövidgatyás milliárdosok központjában volt, érthetetlen. Porcelán klotyó viszont nemcsak a VIP-nek járt, hanem a földi halandóknak is.
Stereo MC's és még több koncert a galériában! Fotó: Kummer János / fn.hu

Stereo MC’s és még több koncert a galériában! Fotó: Kummer János / fn.hu

Ez egy egészen fantasztikus civilizációs vívmány, a nagy számban érkező külföldiek is odavoltak érte. Meg a lángosért, és a Balaton-parti naplementéért a Tihanyi félsziget kulisszái előtt. A hegy mögött lassan eltűnő nap által megfestett bikinis lányok a vízben, megállás nélkül verető srácok a parton, a kézben műanyagpohárban felszolgált 1500 forintos, (amúgy tényleg fantasztikus) fröccs, az élet szép, az élet prémium volt a Soundon.

Galériagyűjtemény a Soundról itt.

A BS morzsái

A Balaton Sound utolsó napja is kezdetben a korábban megszokott lelassult tempóban folytatódott, aminek a fő biztosítéka a minden korábbi évet megdöntő meleg rekord volt. Így napközben a vízparton kívül csak a legelvetemültebbeket lehetett látni. A nagyszínpad első fellépőjének a Vad Fruttiknak a népszerűségét mutatja, hogy majd száz ember összegyűlt a koncertjükre, míg voltak olyan délutáni nagyszínpados koncertek ahol 20-25 fő volt. Az is látszott, hogy ez a 100 fő leginkább a zenekar hardcore fanjaiból állt össze, akik az összes szöveget kívülről tudták. Amire szükség is volt, mert az utolsó napra feltehetőleg a környező lakók panaszai miatt a korábbi átütőerejűről alaposan visszavett hangosítás miatt sokszor nem lehetett érteni az énekest. De így is egy kellemes, humorral tarkított, laza délutáni koncert kerekedett.

Éjszaka aztán már egészen más képét mutatta a fesztivál, amikor talán az addigi legnagyobb tömeg gyűlt össze. Nem véletlen, mert David Guetta érkezett, aki a Balaton Sound egyik legnagyobb attrakciója volt. Ezek után kissé öncélú polemizálás azon elmélkedni, hogy a Burn Party Aréna helyett miért a főszínpadra kell rakni egy DJ-t. Akinél a műfajból adódóan a színpadkép kimerült egy középen álló laptop mögé bújt figura és némi, leginkább a fellépő nevét sulykoló vetítésből. Ilyen kérdések ugyanis láthatóan nem foglalkoztatták az összegyűlt tömeget, amelynek nagy részét 18 éven aluliak adták, akik közül sokan csak emiatt az egy show miatt jöttek le a Balaton Soundra. Nekik aztán már a show elején el is játszotta az összes nagy slágert a francia előadó, hogy utána leginkább töltelékszámokkal teljen a műsor a még hátralévő lemaradt slágerekig.

A Burn Aréna is igyekezett kiszolgálni a fiatalabb közönség igényeit és vasárnap éjszaka a euro trance koronázatlan királya titulusért a szintén holland és a BS-en első nap a főszínpadon fellépő (így úgy tűnik a szervezőknél egyértelmű az állás) Tiestóval versengő Armin Van Buuren volt. Aki aztán nem is okozott csalódást, igaz, ez nehéz is lett volna, mert a Burn Aréna tényleg fantasztikus hangtechnikája és fényvilága erős előnyt biztosított az összes fellépő DJ-nek. (rm)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik