Élet-Stílus

Balog: nem rendőrökkel oldható meg a cigánykérdés

A hétvégén megnyitották Felsőörsön a Snétberger Ferenc viághírű gitárművész nevével fémjelzett Zenei Tehetségkutató Központot, ahol hátrányos helyzetű, zenében tehetséges gyerekeket fognak tanítani. Balog Zoltán az avatón kijelentette, hogy a kultúra segíthet a cigány-magyar együttélésben.

„A kultúra a legfontosabb eszköz mind a szellemi, mind a lelki felemelkedésre. Az a nemzet, amelyik lemond a kultúráról, halálra van ítélve” – jelentette ki Balog Zoltán a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Központ avatóján. Hozzátette: a könyvek, a művészet és a zene fontossága akkor érződik leginkább, ha az egyik ember eljut rajta keresztül a másikhoz. „A cél, hogy közösségek szülessenek, hogy roma és nem roma magyarok újra egymásra találjanak” – fogalmazott Balog. Kijelentette, hogy ezt nem törvényekkel vagy rendőrökkel kell kikényszeríteni, hanem kultúrával lehet elérni.

A Balatontól hat kilométerre, Felsőörsön, egy régi úttörőtábor helyén felépült központban meseszép körülmények várják azt a hatvan tehetséges, roma származású, szegény sorsú fiatalt, aki két hét múlva itt kezdi meg zenei tanulmányait. A zenei szakkollégium ötlete a Berlinben élő roma származású gitárművésztől, Snétberger Ferenctől származik, aki menedzsere és jó barátja, Mészáros Zoltán, a VeszprémFest főszervezője segítségével hozta létre a központot.

Felsőörsön 12-18 éves hátrányos helyzetű roma fiatalok kapnak zenei képzést tizenkét héten keresztül. A fiatalokat a hathetes nyári és három-három hetes őszi és tavaszi kurzus során híres magyarok mellett világhírű külföldi zenészek is tanítják majd. Snétberger Ferenc és csapata személyesen választotta ki a 350 jelentkező közül azt a 60 diákot, aki első körben megkezdheti tanulmányait.

interjú Snétberger ferenccel

“Ezek a gyerekek ott lesznek 12 hétig. Ez rövid idő, de azért választjuk ki a legtehetségesebbeket, mert olyan anyagot kapnak majd, amin éveken keresztül tudnak dolgozni. Nagyon fontosnak tartottam, hogy tisztában legyenek a gyökereikkel. Ez nem kérdés. Az angol azért fontos, mert ha valaki tovább akar tanulni, például külföldön, akkor az angol nélkül nem megy. A menedzseléssel is ezért foglalkozunk. E nélkül ma már senki sem tud érvényesülni. Ezzel tisztában kell lenni. És meg kell tanulni. Aki tényleg kimagaslóan tehetséges, azok pedig még ösztöndíjat is kapnak tőlünk. Segítséget az iskolától.”

Snétberger: tisztában kell lenni a gyökerekkel – az fn.hu interjúja itt olvasható.

A központ a Norvég Alap pályázatán megnyert 2,7 millió eurós támogatásából jött létre, amelyhez a magyar állam 120 millió forintos önrészt biztosított. A megnyitón Siri Ellen Sletner, a Norvég Királyság nagykövetasszonya beszédében elmondta, büszke, hogy Norvégia szerepet vállalhatott ebben a projektben, melyet a koncepció kialakításától a megvalósításig figyelemmel kísért. Az Alap működéséről aláírt keretszerződésben megfogalmazott prioritások egyikeként a romák felzárkóztatása a jövőben is kiemelt szerepet kap majd. „Az intézmény amellett, hogy megfelelő zenei oktatásban részesíti a diákokat, erősíti a roma zenei kultúrát és hagyományokat” – mondta Siri Ellen Sletner.

Fotó: fn.hu

Fotó: fn.hu

A pénzt a diákok számára ingyenes szakkollégium működtetésére zömében pályázati forrásokból kívánják fedezni. Az első három évre megállapodást kötöttek Soros György alapítványával, az Open Society Institute-al, amely évi százezer dollárral támogatja a működési költségeket. A 120 férőhelyes, több lakóegységből álló, három csillagos szálloda színvonalát biztosító létesítmény kiválóan alkalmas rendezvényhelyszínnek is. Mészáros Zoltán, a zeneiskolát üzemeltető Camp Europe Felsőörs Oktatási és Közhasznű Nonprofit Kft. ügyvezetője reméli, hogy céges rendezvényeket, vállalati továbbképzéseket tudnak a festői szépségű környezetbe szervezni.

A megnyitón fellépett Szakcsi Lakatos Béla, Kossuth-díjas zongoraművész, Snétberger Ferenc, valamint a szakkollégium két leendő hallgatója. Snétberger, aki saját bevallása szerint nem a szavak embere, úgy véli, a szorgalom, a szerencse és a megfelelő emberek támogatása hozhatja meg ezeknek a diákoknak a sikert. „Egy nagy álom valósult meg” – mondta Snétberger.

A köszöntők és a fellépések után az udvaron felavatták Bognár László Hangszerelem nevű szobrát, majd a vendégek a központ „a zene felemel” szlogenjének megfelelően szimbolikusan száz színes léggömböt eresztettek a magasba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik