Élet-Stílus

Mi a helyzet Fukushimában?

Eddig 175 ezer embert vizsgáltak meg a japán hatóságok a fukushimai atomerőmű környékén, de egyiküknél sem mutattak ki határérték feletti sugárterhelést. Csökken a környezet terhelése, és a tenger sugárszennyezése. A végleges, megnyugtató megoldásra viszont még hónapokig várni kell.

A japán kormány és az üzemeltető cég (Tepco) legfontosabb célja jelen időszakban a sérült fukushimai atomerőműben a helyzet stabilizálása, az érintett reaktorok és pihentető medencék megbízható, stabil hűtésének helyreállítása. Csak ezt követően lehet megkezdeni a helyreállítási munkálatokat. Sok híradásban szerepelt, hogy dolgoznak az úgynevezett biztonságos lehűtött állapot elérésén, amihez még több hónapra lesz szükségük. Ez azt jelenti, hogy a reaktorokat 100 Celsius-fok hőmérséklet alá kell hűteniük a lehűtött leállított állapot deklarálásához – írja legfrissebb összefoglalójában Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének vezetője.
A sugárzási helyzetet illetően elmondhatjuk, hogy a környezeti háttérsugárzás mértéke folyamatosan csökkent az elmúlt hetekben. A legfrissebb publikált adatok szerint Fukushima prefektúrán kívül az összes prefektúrában 0,1 Sv/h alatti értékeket mérnek, ami megfelel a természetes háttérsugárzásnak. Fukushima prefektúrában a kitelepített területeken mérhetőek jelentősebb dózisintenzitások, de itt is időben csökkenő értékekkel. A kitelepítések indokoltak voltak, és várhatóan még hosszabb ideig fenn fognak maradni ezek az intézkedések. A korábban elrendelt ivóvíz-korlátozásokat már feloldották, jelenleg egyetlen faluban él korlátozás a gyermekek számára – írja a szakember a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatai alapján.

Mért dózis- és aktivitás-koncentráció értékek Fukushima környékén (Forrás: JAIF)

Mért dózis- és aktivitás-koncentráció értékek Fukushima környékén (Forrás: JAIF)

Miután megszüntették a szivárgást a 2. blokkból a tengerbe, jelentősen csökkent a tengervíz-minták aktivitása. A közvetlenül a telephely mellett vett minták cézium aktivitás-koncentrációja az elmúlt hónapban például tízezred részére csökkent, és az 1. ábra szerint a távolabbi mintavételi pontok némelyikén már nem is mutatható ki, ugyanakkor vannak erős szennyezettséget mutató pontok. Jelenleg további problémát okoz, hogy vélhetően a 3. blokkból szivárog erősen szennyezett víz az óceánba. Mivel az 1., 2. és 3. reaktor épületeiben nagy mennyiségű, erősen radioaktív víz halmozódott fel, ennek a víznek a kezelése nehézségeket okoz, fennáll a lehetősége további jelentősebb folyékony kibocsátásnak is.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) jelentése szerint a lakosság több mint 175 ezer tagját vizsgálták meg eddig sugárterhelés szempontjából, de határérték-túllépésről eddig nem érkezett hír. A környezeti dózisteljesítmény kedvező alakulásával szemben továbbra is jelentős problémákat okoz a Fukushima Daiichi telephelyen mérhető sugárzás (jelenleg a legnagyobb érték 391 Sv/h az irodaépület déli oldalán), amely megnehezíti az elhárítási munkálatok végzését. Az elhárításban részt vevő munkások között ketten szenvedtek el a dolgozókra vonatkozó megemelt határértékhez (250 mSv-hez) közeli dózist. Az elhárítási munkálatok során egy munkás életét vesztette, de a mérések szerint ennek oka nem lehetett a sugárterhelés, feltehetően szívrohamot kapott.

Továbbra is folyamatban van a reaktorok és pihentető medencék állapotának felmérése, jelenleg annyit tudunk, hogy az 1. blokk reaktorának üzemanyaga feltehetően még a földrengést követő 16 órán belül teljes egészében megolvadt, jelenleg a reaktortartály alján található. A mért adatok alapján valószínű, hogy a zónaolvadék jelenleg hűtött állapotban van a tartály alsó részén (ld. a 2. ábrát). A Tepco feltételezi, hogy az olvadék kisméretű lyukakat olvasztott a reaktortartály fenekén is, amelyen keresztül a hűtőközeg egy része a konténmentbe távozik (ld. a mellékelt 5. és 6. ábrát). Elképzelhető, hogy a konténment tartály is sérült, és a reaktorépületbe is jut erősen szennyezett víz. Ez bizonyosan nehezíteni fogja a helyzet normalizálását és a blokk későbbi leszerelését.

Forrás: Aszódi Attila

Forrás: Aszódi Attila

A 2. és 3. blokki reaktorok pontos állapota továbbra sem ismert, de az 1. blokki tapasztalatok fényében a Tepco felülvizsgálja ezeket a reaktorokat is, mivel elképzelhető, hogy azokon is megtörtént a teljes zónaolvadás – írja Aszódi Attila. Az üzemeltető cég április közepén közzétette az elhárítási munkálatok várható ütemtervét, amelyben az 1-3. blokkok konténment tartályainak vízzel való feltöltését tervezték. Az 1. blokki zónaolvadás és a feltételezhető konténmenttartály-sérülés miatt a Tepco ezt a tervet módosította: az új tervek szerint a konténment tartály aljából kiszivattyúzzák a vizet, és hőcserélőkön hűtik le, majd visszakeringetik a reaktorokba. A Tepco továbbra is júliusra ígéri a stabil hűtés elérését, bár elképzelhető, hogy az ütemtervet módosítani fogják.

Az elhárítási munkák megkönnyítése és a környezeti kibocsátás csökkentése érdekében megkezdődtek az előkészítő munkák egy könnyűszerkezetes védőépület telepítéséhez az 1. blokk reaktorépülete fölé (ld. 4. ábra). Ez a Tepco szerint csökkenti a telephelyi sugárzási szinteket, hiszen abból a levegő szűrőkön keresztül vezethető el, és gyorsabb helyreállítást tesz lehetővé. A továbbiakban a többi reaktort is el szeretnék látni hasonló védőépülettel.

Aszódi Attila részletesebb értékelését, a balesetből leszűrhető tanulságokat, ide kattintva olvashatja, a lapon kattintson a “8. elemzés”-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik