Élet-Stílus

Ilyen Nokiákat szeretne a piac?

A hírek szerint karácsonyra kerülnek piacra a Nokia microsoftos telefonjai. Kiszivárgott képek már vannak, a legvalószínűbb formákról és a legvalószerűtlenebbekről is.

Februárban jelentették be, hogy stratégiai partnerséget köt a Nokia és a Microsoft. A szerződés lényegében arról szól, hogy a finn mobilcég a jövőben a Microsoft operációs rendszerét használja majd okostelefonjain. A hírek szerint a házasság első gyermekei már a karácsonyi nagy bevásárlások idejére megérkezhetnek.

Akármekkora nyomás is nehezedik a Nokiára, továbbra is első, míg az Apple a második legnagyobb okostelefon-gyártó. Az IDC legfrissebb számai szerint a finneké az okosmobilpiac majd negyede (24,4 %), míg az iPhone 18,7 százalékot birtokol az idei év első negyedében. Az eredmény a finnek számára azért nem lehet üdvözítő, mert tavaly ugyanekkor még a piac 38,6 százalékát tudták magukénak, jócskán vezetve az Apple előtt.

Az alábbi telefonok a Nokia blogján kaptak helyet, és a kérdés csak az, valaha is gyártásra kerülnek-e, és hogy Microsoft-rendszer lesz-e rajtuk?

Nokia N82 Dragonfly (Szitakötő)

Kifinomult ízlésre vall Reginald Shola Hingston telefonkoncepciója az N82-es személyében. Amit tudni lehet róla pusztán a képek alapján: nagy kijelzője lesz, numerikus billentyűzete, navigációs rendszer és kamera.

Ilyen Nokiákat szeretne a piac? 1Nokia Kinetic

A Kinetic egy olyan mobil, amely mozgások alapján generál digitális információt, lényegében kezeli a mobilt. Így például, amikor fogadjuk a hívást, csak megbillentjük a telefont, ha nem akarjuk fogadni, csak lökjük vissza.

Ilyen Nokiákat szeretne a piac? 1Nokia Aeon

A Nokia Aeon volt néhány évvel ezelőtt az első olyan koncepció, amely a teljes érintőképernyőn alapult. Mára ezzel a külsővel senki nem csodálkozna rajta.

Ilyen Nokiákat szeretne a piac? 1Windows Phone Concept

Végül a vélhetően legesélyesebb és a mai megjelenést leginkább követő egyszerű Windows Mobile Concepts példánya.

Ilyen Nokiákat szeretne a piac? 1

Akárhogyan is alakul majd a szövetségük sorsa, sok problémával kell szembenézniük, amelyekkel külön külön sem boldogultak. A Microsoft soha nem tudott egy igazán elfogadott mobil platformot felmutatni, és a legújabb Windows Phone 7 sem szerepel fényesen. A Nokia is úgy tűnik, ha megfeszül sem tud most olyan produktummal előállni, ami tettszene a meghatározó vásárlói csoportoknak.

Microsoft + Skype + Nokia

Kérdés, hogy a legfrissebb hírek szerint megvásárolt Skype lendíthet-e kettejük szekerén? Az érte adott – elképesztően nagy – 8,5 milliárd dollár, igencsak túlzónak tűnik a cég 860 millió dolláros bevételeihez képest. Azért, hogy Skype kliensek legyenek a Nokia telefonokon, mindenképp.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik