Élet-Stílus

Megvillantotta katonai kütyüit az USA

A csapatnak, amely levadászta Oszamát messze nem csak a harcászathoz kellett értenie. A művelet előtt és utána is biztosnak kellett lenniük, Geronimóval végeznek.

Bin Laden halálos ítéletét tőle hétezer kilométerre adták ki. Szakértők szerint Oszama bin Laden – amerikai katonai nevén Geronimo – likvidálásának egyik kulcsa, hogy azonosítani tudták: ő az. Mára 99 százalékos biztonsággal tudják, egy rajtaütés előtt ott van-e a célszemély – állítják az amerikai hadseregnél.

Nem tűt a szénakazalban

A Wired magazin bemutatott egy olyan szerkezetet, amelyet a katonák azonosítás céljára használnak. A SEEK vagy teljes nevén “Secure electronic enrollment kit” két kiló és tökéletesen alkalmas a mostanság egyre fontosabb biometrikus adatok kezelésére. A szerkezet pillanatok alatt küld és fogad adatokat az FBI Nyugat-Virginiában lévő adatközpontjától.

Egy nagy felbontású íriszfotó például 240 egyedi azonosítási pontot tartalmaz, szemben a hagyományos ujjlenyomatok körülbelül 140 pontjával – magyarázza egy FBI szakértő. (Arról, a jelentős előnyről nem is beszélve, hogy nincs szükség közvetlen testi kontaktusra, így akár tömegben is azonosítható bárki másodpercek alatt, 95 százalékos pontossággal.) Mindemellett az elsődleges DNS vizsgálatokra is sor kerülhetett a helyszínen, az összehasonlításhoz a nővérétől származó mintát használtak, aki egy bostoni kórházban hunyt el.

Megvillantotta katonai kütyüit az USA 1Másik két ilyen rendszere is van az amerikai katonáknak az úgynevezett BATS (Biometrics Automated Toolset) és a HIIDE (Handheld Interagency Identification System). Ezek is azt a célt szolgálják, hogy megkülönböztessék a civileket a lázadóktól. Mindkét szerkezet olyan, mint egy fényképezőgép, összekapcsolva egy speciális adatbázissal.

Megvillantotta katonai kütyüit az USA 1A HIIDE 22 ezer biológiai profilt tud tárolni, valamennyit ujjlenyomattal, íriszfotóval és egyéb feljegyzésekkel, a jellegzetességek – tetoválás, hegek- megjelenítésére.

Okostelefonok a hazáért

A fenti kütyük mellett az amerikai hadsereg a hétköznapi eszközöket sem veti meg. Nekiláttak például egy olyan webes alkalmazás-áruház kifejlesztésének, amely kifejezetten katonai célokat szolgál. A The Army Marketplace a hírek szerint augusztusban nyit. Az üzemeltetője a hadsereg lesz, ennek megfelelően nem lehet majd kedvünk szerint vásárolgatni benne katonai szoftvereket. Viszont, mind az Android, mind az iPhone készülékek alkalmasak lesznek ezek biztonságos használatra. A katonák az áruházon keresztül még jelezhetik is igényeiket, milyen alkalmazást látnának szívesen.
És nem csak az amerikai hadseregben vannak ilyen irányú fejlesztések. A britek nem alkalmazás-webshoppal rukkoltak elő, hanem iPadokat használnak kiképzéshez. A BBC-nek adott beszámoló szerint akár tüzérségi támogatást is kérhet a parancsnokságtól a harctéri katona iPadján keresztül. (Reméljük erre nem kerül sor és a tablet inkább az unalmas prezentációkat váltja majd ki.)

Megvillantotta katonai kütyüit az USA 1Hogy aztán mennyi életképes katonai megoldás születik majd, az akkor derül ki, ha megjelentek az első ilyen példányok. Azt legalább már tudják, mit szeretnének viszontlátni, például egy Androidos telefont, amely alkalmas taktikai cselekmények segítésére. Az előkészületeket megtették és létrehozták a Joint Battle Command-Platformot (JBC-P), amely a kormányzat tulajdonában lévő zárt kommunikációs rendszert használ.

Katonai Facebook

A tervezett készüléken futna több katonai műveleti szoftver is, így a Mission Command Apps, amely térképszolgáltatás, a Blue Force Tracking, amely az baráti haderők lehetséges jelenlétéről ad információt (a NATO szimbolikájában a kékek a baráti erők), és a Tactical Ground Reporting vagy TIGR rendszert, amely egy webes alapú információ megosztó szolgáltatás.

Íriszdiagnosztika katonai módra (fotó:wired.com)

Íriszdiagnosztika katonai módra (fotó:wired.com)

Ezt úgy dolgozták ki, hogy könnyen lehessen felvinni rá minden katonailag fontos infót. A TIGR rengeteg mindent tud, így 360 fokos utcai nézet lehetőséget (Street view), majd minden városban a részletes utcahálózati megjelenítés mellett. A rendszer lényege az interaktivitás, amelynek révén szinte élő, információkkal teli képet kaphat a környezetéről a katona.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik