Élet-Stílus

2 milliárdot kap Vajna

A Magyar Nemzeti Filmalap közhasznú vállalat két lépésben veszi át a magyar filmek finanszírozásának elosztását - jelentette be Andrew G. Vajna hétfői sajtótájékoztatóján.

Az első lépésben a forgatókönyvek, projekteket, gyártások támogatását veszi át, majd a vagyonelemeket.

A nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy az új filmtámogatási és -gyártási rendszerben a pályázatok elbírálásakor a hangsúly a forgatókönyvekre kerül, és a projektekről öttagú szakértői bizottság dönt.

Az FN.hu kérdésére Vajna azt is elárulta, hogy a bizottság rajta kívül még egy forgatókönyvíróból, egy filmforgalmazóból, egy marketingesből és egy egyetemi professzorból áll majd.

Az idén rendelkezésükre álló 2 milliárd forintból 3-4 egész estés filmet tudnak támogatni, 2012-től pedig évente 8-10 játékfilm támogatását tervezik. A tévéfilmek, kisjátékfilmek, dokumentumfilmek és animációs alkotások gyártása, támogatása terén pedig szoros együttműködést alakítanak ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal.

A támogatás 2 féle lehet: az alaptámogatás a teljes költségvetés max 50%-át teheti ki, legfeljebb 150 millió forintot, a többlettámogatás feltétele pedig azzal jár, hogy a Nemzeti Filmalapnak nagyobb beleszólása lehet főképpen forgalmazási kérdésekbe, valamint a bevételből is részesednek. A normatív támogatás megszűnik.

Ezenkívül az is elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy minden támogatandó filmre létrehoznak egy projektcéget, amin keresztül nyomon követhetők lesznek a támogatások.

Az idén májusban ül össze a bizottság, hogy a támogatásra váró filmek forgatókönyveit áttanulmányozza, és döntsön a támogatásokról. Vajnáék egy konszolidációs alap létrehozását is tervezik azon filmek támogatására, amelyek elnyerték az MMKA pályázati pénzeit, de nem kapták meg azokat.

Az unióval való adókedvezmény-tárgyalásokról is szó esett. Az Európai Unió nem változtatta meg az alapfeltételeket, a 20%-os adókedvezmény továbbra is változatlan formában igényelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik