Élet-Stílus

Meddig ér a takarónk?

A Föld ásványi nyersanyagai előbb-utóbb elfogynak, ezért inkább előbb, mint utóbb gondoskodni kell helyettesítésükről. Addig is fontos a takarékosság – a nyersanyagkészletek problematikáját járja körbe jövő héten a Mindentudás egyeteme.

Az ásványi nyersanyagok életünk nélkülözhetetlen feltételei. Reális veszély-e hogy elfogynak az ásványi nyersanyagok, s ha igen, mikor és hogyan pótolhatjuk a kiesésüket? Mi a különbség az ércek és az úgynevezett nem érces ásványi nyersanyagok között? Ezeket a kérdéseket boncolja Hartai Éva Meddig ér a takarónk? – A Föld ásványi nyersanyagtartalékairól című előadásában a Mindentudás Egyetemén a jövő héten. Az előadást 2011. április 18-án az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.


Either scripts and active content are not permitted to run or Adobe Flash Player version

10.0.0 or greater is not installed.



Get Adobe Flash Player




Hartai Éva geológus, a Miskolci Egyetem Ásványtani-Földtani Intézetének docense, az egyetem Ásványtani-Földtani Intézetének oktatója. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett geológusi diplomát. PhD fokozatát a Kassai Műszaki Egyetemen nyerte el. Kutatási területe a hazai és szlovákiai epitermális, alacsony hőmérsékleten képződött érctelepek vizsgálata. Számos hazai és nemzetközi projekt megvalósításában vett részt, többségükben projektvezetőként. A Magyarhoni Földtani Társulatban az Oktatási Szakosztály elnöke. Tagja a European Federation of Geologists tanácsának, valamint nem akadémikus képviselője a Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztályának. A változó Föld című könyve eddig két kiadásban jelent meg.

Nem csak térkép e táj…

A Hartai Éva előadásához kapcsolódó dokumentumfilm a hazai földtudományok korunk égető kérdéseire adott válaszaiból szemezget: az újrafelfedezett ásványi nyersanyagaink kutatásától kezdve, talajaink termőképességének megóvásán át, a radioaktív hulladékok elhelyezéséig. A filmet 2011. április 19-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

Beszélgetés a Föld ásványi nyersanyag-tartalékairól

Az ásványi nyersanyagok nem újulnak meg, hanem előbb-utóbb elfogynak. A geológusok viszont cseppet sem pesszimista emberek, rengeteg ötlet van a tarsolyukban arra, hogyan toljuk ki a lehető legkésőbbre az időpontot, amikor végleg kimerülnek a készletek. A lehetséges megoldásokról beszélgetnek a téma szakértői: Anton Attila, Földessy János, Gaál Gábor, Kerekes Sándor és Szépvölgyi János. A beszélgetést 2011. április 20-án az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

A részletekről és a Mindentudás Egyetemének programjáról ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik